HollandBIO en admedicum ontwikkelden samen de Patient Engagement Guide (PEG). Dit praktische online handboek helpt bedrijven de stem van de patiënt een structurele en sturende rol in hun organisatie te geven. Betrokkenheid van patiënten in elke fase van de geneesmiddelontwikkeling is cruciaal voor een sneller en beter geneesmiddel ontwikkeltraject.

In het HollandBIO programma Sneller en Beter van lab naar patiënt werkt HollandBIO met koplopers uit de biotech aan oplossingen die het ontwikkeltraject van geneesmiddelen verbeteren en versnellen. Een centrale rol voor het patiëntenperspectief in elke fase van geneesmiddelenontwikkeling is zo’n oplossing. Een patiënt weet immers als geen ander wat een geneesmiddel moet doen om het verschil te maken. Bovendien geeft de patiënt als ervaringsdeskundige het ontwikkeltraject een boost, zowel qua kwaliteit als voortgang. Ook vanuit zakelijk oogpunt is het daarmee logisch om de patiënt in elke fase van de geneesmiddelontwikkeling centraal te stellen.

Het klinkt makkelijk: patiënten betrekken bij het doen van geneesmiddelonderzoek. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Want hoe organiseer je dat eigenlijk? De ervaring leert dat niet elke organisatie hier even bedreven in is. Om bedrijven de helpende hand te bieden, ontwikkelden HollandBIO en admedicum samen de PEG. Het online handboek licht goede én minder goede voorbeelden van patiëntbetrokkenheid uit. Daarnaast wijst het de weg in het oerwoud aan informatie over dit onderwerp. Bedrijven kunnen direct aan de slag met de handige tools en checklists.

Meer weten over de Patient Engagement Guide?
HollandBIO leden hebben direct toegang tot de volledige versie van de PEG, via www.patientengagement.guide. Klik op “Get your license”, selecteer bij “Sector”, “Industry” en vink vervolgens “HollandBIO Member” aan. Ook Nederlandse non-profit organisaties hebben toegang door via info@hollandBIO.nl een toegangscode op te vragen. Om snel een idee te krijgen van wat de PEG te bieden heeft, is daarnaast een demoversie vrij toegankelijk via www.patientengagement.guide.