← Al het nieuws

Zuid-Koreaans “Nationaal Groeifonds” kiest voor biotechnologie

,

Nederland is niet het enige land dat kijkt naar het versterken van haar innovatie- en verdienvermogen. Zuid-Korea heeft vorige week een investering van ruim anderhalf miljard dollar in biotechnologie in de komende jaren bekendgemaakt. Hiermee komt Zuid-Korea in hetzelfde lijstje als Boston en Vlaanderen van landen en regio’s die proactief voor de life sciences kiezen als groeimotor. HollandBIO vraagt zich af: wanneer sluit Nederland zich aan bij deze winnende formule?

De Zuid-Koreaanse overheid gaat de komende jaren 30% meer investeren in biotechnologie. Daarbij gaat het land ook nog eens ruim 2000 nieuwe biotech professionals opleiden. Deze publieke investeringen gaan hand in hand met enorme private investeringen. Celltrion en Samsung bijvoorbeeld steken samen ruim 2 miljard dollar in de bouw van fabrieken en laboratoria. De verwachting is dat private investeringen in de Zuid-Koreaanse bio-gezondheidsindustrie toenemen naar in totaal 9 miljard dollar in 2023. Een verzesvoudiging van de overheidsinvestering!

Bij HollandBIO moeten we onze jaloezie onderdrukken als we dit soort duidelijke keuzes voor de life sciences zien. Zo is van de 20 miljard euro die bestemd is voor het Nationaal Groeifonds, geen apart deel bestemd voor biotechnologie. Ook blijven publieke investeringen in Nederland, of dat nu in de life sciences of in het algemeen is, achter bij vergelijkbare landen.

Dat Nederland vooralsnog geen expliciete keuze maakt voor de life sciences als groeimotor richting de toekomst is een gemiste kans. Biotech bedrijven ontwikkelen immers oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op duurzaamheid en gezondheid en vergroten tegelijkertijd het Nederlandse innovatie- en verdienvermogen op een duurzame manier. Met voldoende financiering die aansluit bij de behoeftes van bedrijven, soepele tech transfer en een aantrekkelijk investeringsklimaat kan ook de Nederlandse overheid werk maken van biotech. Wat ons betreft volgt Nederland zo snel mogelijk het voorbeeld van Zuid-Korea!

Lees hier meer over het Zuid-Koreaanse plan:

https://www.dutchcowboys.nl/techinasia/zuid-koreaanse-bedrijven-injecteren-samen-9-miljard-in-biotechnologie