← Al het nieuws

WTO IP-Waiver oogst teleurstelling alom

,

De wereldwijde biotech sector is diep teleurgesteld over het akkoord dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft bereikt over de IP-Waiver. HollandBIO vindt het akkoord een kwalijke politieke schijnoplossing, die de vaccinatiegraad tegen Covid in ontwikkelingslanden niet verhoogt, maar wel een schadelijk precedent schept voor innovatie én wereldwijde pandemieparaatheid in de weg staat.

IP-Waiver maakt export van coronavaccins buiten IP-recht om mogelijk 

Landen hebben diverse mogelijkheden om in noodsituaties – wanneer het algemeen belang in het geding is – het intellectueel eigendomsrecht (IP) te omzeilen, zoals bijvoorbeeld met een dwanglicentie. De producten die via zo’n dwanglicentie geproduceerd worden, mogen echter niet geëxporteerd worden.  

De IP-waiver verandert dat: de komende vijf jaar mogen Covid-vaccins wél geëxporteerd worden naar ontwikkelingslanden. Binnen zes maanden besluiten de leden van de WTO of ook diagnostica en therapeutica onder deze deal vallen. 

Een politieke schijnoplossing 

Met het akkoord gaat de WTO mee in de fabel dat intellectuele eigendomsrechten het bestrijden van de wereldwijde COVID-pandemie in de weg zouden staan. Niets is minder waar. IP maakte juist de snelste ontwikkeling en opschaling van veilige en effectieve vaccins in de geschiedenis mogelijk. Inmiddels zijn 13,9 miljard COVID-19 vaccins geproduceerd, en 12 miljard vaccins toegediend. Dankzij IP sloten bedrijven en kennisinstellingen in een recordtijd meer dan 380 vrijwillige samenwerkingsverbanden, waarvan 88% ook technologieoverdracht omvatte. De levering van voldoende vaccins is al bijna een jaar niet meer de bottleneck voor het vaccineren van de wereldbevolking. 

Baat het niet, dan schaadt het wel 

De waiver is dan ook niets meer dan een politieke schijnoplossing voor een reeds verholpen probleem. Helaas is dit geen geval van baat het niet, dan schaadt het niet. De waiver heeft namelijk wel degelijk negatieve gevolgen op toekomstige innovatie en investeringsbereidheid. En misschien nog wel belangrijker: het hele circus leidt de aandacht af van de echte problemen die een eerlijke, snelle en brede wereldwijde toegang tot vaccinatie in de weg staan en die dringend een oplossing vergen, zoals handel, lokale infrastructuur en gezondheidssystemen en vaccinatiebereidheid. Juist op deze punten zou een gezamenlijke, wereldwijde inzet écht een verschil kunnen maken voor het bestrijden van deze en toekomstige pandemieën. Waar wachten we nog op? 

Lees meer: 

https://www.bio.org/press-release/wto-decision-waiving-intellectual-property-rights-distraction-real-work-needs-be-done

https://news.bloomberglaw.com/health-law-and-business/covid-vaccine-waiver-deal-threatens-investment-for-future-crises