← Al het nieuws

Welke brouwer wordt koploper?

, ,

“Nu staat de genetische revolutie voor de deur van de brouwerijen.” De NRC wetenschap bijlage van het afgelopen weekend stond in het teken van de ongekende toepassingen van genetische modificatie van gist en de maatschappelijke acceptatie.

Genetici kunnen sneller dan ooit biergisten met allerlei gewenste smaken en capaciteiten maken. Gisten kunnen bijvoorbeeld worden aangepast zodat ze gewenste fruitige aroma’s produceren, maar niet het daarmee gepaarde hogere alcoholpercentage. Ook wordt er onderzocht hoe gist bij een hogere temperatuur kan fermenteren. Nu moeten vele duizenden liters bier op koelkast temperatuur worden gebrouwen. Als dit op een hogere temperatuur kan zou dit niet alleen kosten besparen, maar ook winst zijn voor het milieu.

De grote biermerken investeren in wetenschappelijke onderzoek naar genetische modificatie van hun gisten, maar lopen op eieren als het gaat om de daadwerkelijke implementatie. De merken laten zich leiden door de acceptatie van genetische modificatie door de consument. Onderzoeker Gorter de Vries heeft zijn hoop daarom gevestigd op kleine brouwerijen om koploper te worden. “Ik denk dat er een producent zou kunnen opkomen die zich daarop profileert, en van de voordelen die genetische modificatie zou kunnen opleveren echt een selling point maakt”

Acceptatie van genetische modificatie is een kwestie die niet alleen de biersector bezighoudt, de hele levensmiddelenindustrie worstelt er mee. In 2016 deden Nobelprijswinnaars een krachtige oproep aan overheden om genetische modificatie te stimuleren. De oproep werd door 147 Nobelprijswinnaars en duizenden wetenschappers ondertekend. Ondanks deze outcry van de wetenschap werden vorig jaar de nieuwste veredelingsmethoden door het Europees hof onder strenge wetgeving geplaatst. De Europese wetgeving werpt een hoge drempel op voor plantenveredelaars en de levensmiddelen industrie. Daarop lanceerde HollandBIO Crisp.vision, een website die de onmisbare voordelen van genetische modificatie laat zien. Ons motto: ruim baan voor biotech! Want als het aan HollandBIO ligt is de toekomst is diervriendelijk, duurzaam en sensationeel.

Lees meer: