← Al het nieuws

Wek de slapende reus, AmCham-rapport roept op tot verzilveren bijdrage zorgsector 

Gezondheidszorgbedrijven verbeteren niet alleen de gezondheid van Nederlanders, maar hun aanwezigheid komt ook de economische gezondheid van het land ten goede. Dat is de hoofdboodschap van het rapport over het vestigingsklimaat voor gezondheidszorgbedrijven dat AmCham donderdag aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft overhandigd. AmCham, waar Amerikaanse zorgbedrijven bij zijn aangesloten, omschrijft de sector als een ‘sleeping giant’: de bijdrage aan de Nederlandse economie is groot, maar zou nog veel groter kunnen zijn. HollandBIO vindt het hoog tijd om deze reus te wekken.

Trots op de zorg

Nederland exporteert jaarlijks voor ongeveer €50 miljard aan medicijnen en medische apparaten – meer dan de export van vlees, zuivel en groenten bij elkaar. De totale Nederlandse export bedroeg in 2019 €516 miljard. Gezondheidszorgbedrijven zijn dus goed voor bijna 10% van dit bedrag.

Gezondheidszorgbedrijven genereren 1% van het Nederlandse bruto nationaal product (BNP) en 1,6% van de werkgelegenheid. Dat zijn zo’n 106.000 banen. Ook kunnen wereldwijd slechts weinig landen tippen aan het aantal patentaanvragen dat de Nederlandse sector genereert. Daarmee is de gezondheidszorgsector goed voor een kwart van alle Nederlandse octrooiaanvragen.

Die productiviteit vindt niet alleen in de randstad plaats, gezondheidszorgbedrijven zitten overal in Nederland.  Van alle productiewaarde ontstaat 80% namelijk buiten de randstad.

Zet je wekker: het ministerie gaat brieven schrijven

Het rapport benadrukt dat Nederland al beschikt over veel van de randvoorwaarden, plannen en initiatieven die nodig zijn om het potentieel te verzilveren. Tegelijkertijd gaat deze diversiteit aan plannen en initiatieven ook gepaard met fragmentatie. Dit gebrek aan samenhang vormt volgens AmCham de achilleshiel van de Nederlandse aanpak.

Het Ministerie van EZK is al aan de slag gegaan, want in het recent aangekondigde industriebeleid staan veel aanknopingspunten om de sector te versterken. Ook komt er een nieuwe Kamerbrief over financiering van start- en scale-ups aan, waar HollandBIO vorige week al eerder over schreef. Daarbij hoopt HollandBIO dat in de aankomende Kamerbrief over het versterken van valorisatie meerdere aanknopingspunten zitten om de bijdrage van onze sector te maximeren. Dat is hard nodig om het potentieel te verzilveren, want zoals in het AmCham-rapport staat vermeld: andere landen zitten niet stil.

Lees hier het hele rapport:

https://www.amcham.nl/news/healthcare-committee-report-value-health-solutions-companies