← Al het nieuws

WBSO-budget blijft gewaarborgd 

,

Het Kabinet heeft vorige week laten weten dat het WBSO-budget gewaarborgd blijft. Dat is fantastisch nieuws voor biotech bedrijven die R&D-activiteiten uitvoeren, want de WBSO is één van de meest waardevolle fiscale regelingen voor hen. Eerder dit jaar was de toekomst van de WBSO onduidelijk. Zo zou er wel voldoende budget zijn in 2023 om R&D innovaties te stimuleren, maar zou er geen verdere (inflatie)correctie plaatsvinden voor de organische groei in R&D-activiteit. HollandBIO heeft zich hard gemaakt voor een indexatie bij onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland en via de politiek, daarmee bijdragend aan dit fantastische fiscale nieuws!

Ontwikkelingen binnen de WBSO 

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een belangrijke fiscale regeling om onderzoek naar innovatie te bevorderen. De regeling vergoedt een deel van de gemaakte R&D-kosten. Eerder dit jaar bleek uit de begroting van het ministerie van EZK dat het WBSO-budget niet toereikend zou zijn vanaf 2024 en verder, mede dankzij de toenemende inflatie. Een WBSO die niet meegroeit met de organische groei van R&D-activiteiten in Nederland, zou onderzoek naar nieuwe innovaties belemmeren. 

Inzet HollandBIO 

Wij begrijpen dat de WBSO ontzettend belangrijk is voor onze achterban. Daarom heeft HollandBIO via verschillende routes zoals de politiek en stakeholders opgeroepen tot een indexatie van de WBSO. En met succes, want op 3 november 2022 bracht EZK een nieuwsbericht naar buiten dat de WBSO daadwerkelijk geïndexeerd gaat worden. Het uitvoeren van R&D innovaties wordt op deze manier blijvend gestimuleerd en het budget groeit mee met de groei van R&D-activiteiten. Wij zijn enorm blij met dit succes en hopen dat alle R&D-biotech bedrijven in Nederland hier de aankomende jaren wederom volop gebruik van kunnen maken.