← Al het nieuws

Wat kan Nederland leren van Vlaams life sciences centrum om talent te boosten? 

Gebrek aan geschoold life sciences talent? Niet als het aan Vlaanderen ligt, waar recentelijk een gespecialiseerd competitiecentrum opende voor farma en biotech. Het op het Nielse science park gelegen ViTalent biedt opleidingen gericht op bij- en nascholing van werknemers, werkzoekenden en starters, waarvan zij er in 2021 jaar al zo’n 650 mocht verwelkomen. Door aanstormend talent te laten ontpoppen, voorziet ViTalent in de behoefte van bedrijven, wat de krapte binnen de sector vermindert. Hoe zou een dergelijk programma Nederland staan, vraagt HollandBIO zich af?

Perfecte match 

Interessant aan ViTalent is dat het bedrijven en (potentiële) werknemers verbindt en inspeelt op de behoefte van beiden. Jong talent kan snel aan de bak en wordt specifiek getraind op functies waar grote tekorten aan zijn. Tot de ‘op maat gemaakte’ opleidingen behoort bijvoorbeeld een vijfdaagse training tot basisoperator life sciences, direct gevolgd door speeddates met potentiële werkgevers. Studenten kunnen praktijktrainingen volgen en veilig risicovolle situaties ervaren in een gesimuleerde bedrijfsomgeving. Dit draagt niet alleen bij aan een snelle ontwikkeling van nieuw talent, maar ook aan de bij- en nascholing van bestaand talent, dat daardoor op de hoogte kan blijven van de nieuwste technische en regulatoire ontwikkelingen. 

Kopiëren-plakken? 

Met plek voor wel duizend studenten per jaar lijkt het Vlaamse opleidingscentrum een mooie oplossing te bieden voor het steeds groter groeiende talentprobleem. Dat kunstje kunnen we van onze zuiderburen afkijken, want ook de Nederlandse biotech sector kampt met tekorten. HollandBIO hoort steeds vaker van bedrijven dat zij problemen ervaren bij het zoeken van geschikt personeel en ziet de regio’s gretig human capital-agenda’s opstellen. Door net als ViTalent onze nationale krachten te bundelen, kunnen we voorkomen dat de regio’s los van elkaar initiatieven gaan opzetten. Actieve samenwerking tussen (farma)bedrijven, vakorganisaties, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen en Essencia (de Belgische life science- & chemiefederatie), lijkt het Vlaamse centrum namelijk tot een groot succes te maken.  

Bij een dergelijk centrum in Nederland zullen alle betrokken partijen zich verantwoordelijk voelen en gezamenlijk op zoek gaan naar een oplossing voor het dringende probleem. Wat ons betreft levert een Nederlandse kopie daarom een mooie bijdrage aan het nationaal actieprogramma ‘Nieuwe kansen voor Topsector LSH’, dat het probleem ruiterlijk erkent. De zon die schijnt, de lucht is blauw, Nederlandse ViTalent kom maar gauw!