← Al het nieuws

VS: Innovatieve plantenveredeling krijgt de ruimte

,

Sonny Perdue van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft laten weten planten die verkregen zijn via nieuwe genome-editing veredelingsmethoden niet te zullen reguleren. Mits ze ook verkregen hadden kunnen worden via de huidig gangbare veredelingsmethoden. De USDA ziet deze methoden als een uitbreiding van de huidige veredelingsmethoden, alleen dan sneller en preciezer.

De slimme technieken geven de veredeling van gewassen waar de wereld om zit te springen een fikse impuls. Denk aan gewassen met een hogere voedingswaarde, gewassen die resistent zijn tegen ziekten en gewassen die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals droogte en verzilting. ‘Dankzij deze innovaties, kunnen boeren voldoen aan de wens van de consument om voldoende, gezond en betaalbaar voedsel met een lagere footprint te produceren’, aldus Perdue.

HollandBIO is blij met dit standpunt, die perfect aansluit bij onze inzet om moderne veredelingstechnieken de ruimte te geven optimaal bij te dragen aan gezondheid en duurzaamheid. Het Amerikaanse standpunt komt daarnaast overeen met het eerdere advies van de Advocaat Generaal Bobek aan het Europese Hof. Hierin geeft Bobek aan geen onderscheid te zien tussen gangbare en moderne vormen van mutagenese, waarmee hij de uitzondering van mutagenese van de GM-wetgeving  bevestigt.

Bron: USDA