← #nieuws

Voorbereiding vereist voor een vlekkeloze invoer coronavaccin

,

Vaccinontwikkelaars werken met man en macht aan de ontwikkeling van een coronavaccin. Nog nooit werd een vaccin sneller ontwikkeld, noch was de beoogde implementatie zo breed. Dat is even inspirerend als spannend. Nu al stelde het coronavirus onze capaciteit op de IC en in het test- en contactonderzoek op de proef. HollandBIO voorziet eenzelfde uitdaging in de implementatie. Voor een vlekkeloze invoer van een coronavaccinatie is een gedegen voorbereiding onontbeerlijk. HollandBIO pleit ervoor die nu al, in samenspraak met alle betrokkenen, te starten.

Bij de ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus staan veiligheid en kwaliteit natuurlijk voorop, niemand zit immers te wachten op bijwerkingen. De autoriteiten zien hier bovendien scherp op toe. Hopelijk behalen één of, nog beter, meerdere COVID-vaccins binnen afzienbare tijd de felbegeerde marktvergunning. Maar zelfs dan zijn we er nog zeker niet.

Waar vaccins normaal gesproken gefaseerd hun weg vinden naar hun doelgroep of doelgroepen in de samenleving, kijken nu werkelijk miljarden mensen reikhalzend uit naar zo’n kakelvers vaccin. Een introductie op deze schaal is ongekend, en stelt betrokken stakeholders voor dito uitdagingen. Het is de wet van de grote getallen. Zelfs in het best denkbare scenario – een volledig effectief vaccin zonder enige bijwerking – kan alleen al het monitoren van eventuele bijwerkingen en het bijbehorende speurwerk naar een causaal verband organisaties overspoelen met werk, afgezien nog van mogelijke rechtszaken rondom aansprakelijkheid.

Nog zonder vooruit te willen lopen op mogelijke oplossingen, lijkt het HollandBIO zaak om in alle openheid te verkennen welke uitdagingen de introductie van een coronavaccin met zich meebrengt en welke mogelijkheden we hebben om hiermee om te gaan. Over dit belangrijke onderwerp zijn we daarom in gesprek met de overheid. Want, vrij naar de woorden van premier Rutte: de opgave waar we voor staan is heel groot, en alleen samen komen we deze moeilijke periode te boven.

Lees hier meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/26/farmalobby-wil-dekking-tegen-claims-over-vaccins