← Al het nieuws

Volop reden voor feest op HollandBIO Year Event 2022

,

Innovatie en ondernemerschap, daarmee was het HollandBIO Year Event doorspekt dat afgelopen donderdag plaatsvond. De volgende generatie kankerbehandelingen, kaas gemaakt door microben in plaats van koeien of de best mogelijke randvoorwaarden om bedrijvigheid te laten doorgroeien – biotechbedrijven maken werk van een betere, duurzamere en gezondere toekomst. Ruimte voor luchtigheid was er ook, met een prikkelende liveshow vol humor van De Speld. En als kers op de taart wist ook het verlossende woord uit politiek Den Haag het plenaire programma in het Utrechtse DeFabrique te bereiken: honderden miljoenen die een jarenlange boost geven aan de Nederlandse biotech valorisatie.

Paul Parren, Executive Vice President en Head of Research & Development bij Lava Therapeutics, sprak over dit snelgroeiende biotechbedrijf dat de volgende generatie γδ T-cel-aangrijpende bispecifieke antilichamen creëert en ontwikkelt voor de behandeling van kanker.

Nog voordat het woord werd gegeven aan de volgende spreker, kon Annemiek het ingeseinde blije nieuws delen met de zaal. Een spontaan applaus barstte los voor de kwart miljard euro die de Nederlandse overheid investeert in de doorontwikkeling van biotechnologie, evenals voor de forse investeringen die andere aanwezigen met hun Groeifondsaanvragen hebben weten binnen te slepen.

Daarna was het tijdens een vraaggesprek de beurt aan Jaap Korteweg, Chief Cowboy en Co-founder bij Those Vegan Cowboys. Na met zijn bedrijf De Vegetarische Slager de nieuwe standaarden te hebben gezet in de vleesvervangingsmarkt, hebben de Nederlandse founding cowboys Jaap Korteweg en Niko Koffeman nu hun ogen gericht op nieuwe horizonten: grasgevoerde kaas & melkproducten, gemaakt door microben zonder tussenkomst van koeien.

Vervolgens werden vier stoelen klaargezet om ronduit te praten over innovatie en ondernemerschap en hoe bedrijven en de overheid daar tegenaan kijken. Aan de paneldiscussie onder leiding van HollandBIO’s Annemiek Verkamman namen Eline van Beest (CEO Hybridize Therapeutics), Hein Kruyt (CEO Solynta) en Focco Vijselaar (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) deel. Eline en Hein spraken vrijuit over de uitdagingen waar zij als ondernemers tegenaan lopen; denk bijvoorbeeld aan het ophalen en vinden van de juiste financiering of wet- en regelgeving die hen belemmert innovaties naar de maatschappij te brengen. Focco Vijselaar herkent deze uitdagingen en ziet ook een belangrijke rol voor de overheid weggelegd om met ondernemers in gesprek te blijven en om de randvoorwaarden voor ondernemers zo optimaal mogelijk te maken en te houden.

Tot slot was het de beurt aan een prikkelende liveshow van De Speld om het plenaire programma luchtig af te sluiten. Voorafgaand aan de champagne pakten het Biotech Booster-team en andere Groeifonds-indieners het podium om tezamen het blije moment van deze middag te vieren. Tot in de late uurtjes werd er onder het genot van een hapje, drankje en zelfs dansje uitgebreid bijgepraat. Deze mooie dag zullen wij ons in elk geval nog lang heugen!

Voor een sfeerimpressie achter de schermen hebben we gelukkig de beeldende bijdrage van onze onvolprezen chroniqueur Nils van Houts hieronder toegevoegd. Enjoy!