← Al het nieuws

Volop lees en luistertips na brief van Bruins

, , ,

Niet alleen de open brief van minister Bruins in de Volkskrant, ook onze reactie Bruno #doeslief maakte veel los. Uit de vele steunbetuigingen blijkt dat we met onze open brief het gevoel van veel mensen in de biotech sector verwoordden: van onderzoeker tot marketeer, werkzaam bij start-ups, scale-ups en multinationals. En HollandBIO was zeker niet de enige die zich uitsprak. Zo gaf Pharming CEO Sijmen de Vries bij BNR aan dat het verhaal toch wel veel groter is dan dat van de bewindsman doet voorkomen. Bart van Zijll Langhout, hoofd Janssen Campus Nederland, vertelt in het radioprogramma Met het Oog Op Morgen dat de gevraagde openheid moeilijker is dan het lijkt. Ook de VIG reageert middels een open brief. In het radioprogramma 1 op 1 voelt Sven Kockelman minister Bruins tot slot stevig aan de tand over zijn brief en geneesmiddelenbeleid.

Zowel Bart van Zijll Langhout als Sijmen de Vries schetsen de complexe realiteit van geneesmiddelenontwikkeling. De Vries, die bij Pharming aan den lijve heeft ondervonden hoe lang en weerbarstig de weg van lab naar patiënt kan zijn, legt uit: “Als je zulke lange ontwikkelingstrajecten hebt, die zo kapitaalintensief zijn, waarbij zoveel misgaat, dan moet je op een gegeven moment als bedrijf ook iets kunnen verdienen aan producten die wel op de markt komen, want anders heb je geen bedrijf meer.”

Het is precies die uitleg waarop Sven Kockelman doelt wanneer hij stelt dat de farmaceutische industrie wel degelijk een antwoord heeft op de vraag van de minister waarom de prijs van geneesmiddelen zo hoog moet zijn. Dat slechts een fractie van de R&D programma’s uiteindelijk een medicijn oplevert. Dat dat grote investeringen vergt. Dat het benodigde geld uit de markt gehaald moet worden, dat investeerders alleen bereid zijn te geld te geven wanneer dit ook iets oplevert. Kortom: dat het ene geneesmiddel dat slaagt en na veel onderzoek de patiënt bereikt, winst moet opleveren. Zo niet, dan krijgen bedrijven geen investeringen meer. Het antwoord van minister Bruins stemt hoopvol: “Dat zou ook best een goed antwoord kunnen zijn”. Zouden we stiekem dan toch veel meer op één lijn zetten dan dat het gepolariseerde debat doet vermoeden?

Lees & luister meer: