← Al het nieuws

Vitalnext presenteert positieve resultaten in klinische studie naar ondervoeding

,

Vitalnext publiceerde positieve resultaten van een onlangs afgeronde klinische studie naar het effect van een innovatieve medische voeding (Vital01) bij de behandeling van ondervoede mensen. De resultaten werden gepresenteerd op een congres in Madrid (the 40th Congress of ‘the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism’).

 

In de klinische studie werd Vital01, een nieuwe en innovatieve medische voeding, vergeleken met een standaardproduct dat veel gebruikt wordt in Nederland en dezelfde hoeveelheid eiwit en energie bevatte. 82 thuiswonende ouderen, die ondervoed waren of een sterk verhoogd risico op ondervoeding hadden, werden willekeurig ingedeeld in één van beide groepen en gedurende een periode van 12 weken nauwkeurig gevolgd.

 

Het belangrijkste resultaat van de studie is dat mensen uit de Vital01 groep sneller gingen lopen dan mensen uit de controle-groep.  Dit gold zowel voor een korte afstand (4m) als voor een langere afstand (400m). Eerdere onderzoeken hebben uitvoerig aangetoond dat loopsnelheid bij ondervoede oudere mensen direct gecorreleerd is aan hun algemene gezondheidsstatus en aan kwaliteit van leven. Voorlopige analyses tonen aan dat naast een mogelijke bijdrage van de toegenomen spiermassa het verschil in loopsnelheid vooral kan worden verklaard door een meer efficiënt gebruik van energie door de spieren. Dit wordt veroorzaakt door de specifieke samenstelling van Vital01.

 

Ondervoeding komt veel voor bij oudere mensen en is direct gerelateerd is aan langer verblijf in het ziekenhuis, een toegenomen sterftekans en hoge maatschappelijke kosten. Vitalnext heeft Vital01 ontwikkeld met als doel om eiwit efficiënt om te zetten in spiermassa om zo de fysieke conditie en mobiliteit van patiënten te verbeteren. Vital01 is een volledige voeding in poedervorm die gemengd kan worden met gangbare vloeibare en vaste voedingsmiddelen al naar gelang de voorkeuren van de patiënt.

 

Rein Strijker, oprichter en CEO van Vitalnext merkt op: “Deze resultaten laten zien dat Vital01 aanzienlijke voordelen heeft over producten die nu standaard worden gebruikt voor deze patiënten. Met name verbetering van de loopsnelheid is heel relevant voor patiënten die ondervoed zijn. We zijn erg blij dat we door deze ontwikkeling nieuwe en sterk verbeterde behandelingen kunnen bieden aan deze patiënten.”

 

Rudy Mareel, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitalnext, benadrukt de verbetering van klinische effecten voor patiënten: “Tot op heden ging medische voeding over calorieën en gewichtstoename met weinig innovatie behalve op het gebied van smaak, textuur en voedingsopname. De impact op loopsnelheid brengt ons nu een stap verder, namelijk een directe verbetering van de kwaliteit van leven. Dit is daarom een geweldig moment voor de industrie, voor Vitalnext en, vooral, voor de patiënten”.

Bron: VitalNext