← Al het nieuws

Vergoeding met de Franse slag

Niet alleen in Nederland is de discussie over (snelle) vergoeding van geneesmiddelen levendig. In Frankrijk kon het ook lang duren voordat nieuwe geneesmiddelen de patiënt bereikten, maar daar hebben ze er wat op gevonden. Sinds vorig jaar kan vergoeding namelijk veel sneller geregeld worden, soms zelfs al voordat een marktvergunning is afgegeven.

In het oude systeem oordeelde HAS, het Franse Zorginstituut, op basis van de medische baten en het verschil met de standaardbehandeling of een geneesmiddel vergoed moest worden. Hoe groter de toegevoegde waarde, hoe hoger de prijs van het middel mocht zijn. De beoordeling van de toegevoegde waarde, en eventuele prijsonderhandelingen konden veel tijd in beslag nemen.  

Bij elkaar zorgde deze werkwijze ervoor dat Frankrijk onderaan de lijstjes hing als het ging om gemiddelde tijd tussen marktvergunning en vergoeding. Het was dus tijd voor verbetering, en daarbij zijn ze voortvarend te werk gegaan. Franse patiënten profiteren nu van een systeem waarbij geneesmiddelen direct na marktvergunning vergoed kunnen worden. Voor de meest innovatieve geneesmiddelen kan vergoeding zelfs al twee jaar vóór marktvergunning aangevraagd worden. Na de initiële vergoeding wordt in de praktijk data verzameld om later een definitieve beslissing te kunnen nemen. In een jaar zijn er al 40 nieuwe geneesmiddelen op deze manier vergoed.  

In Nederland wordt vaak gediscussieerd over een snellere en betere route van lab naar patiënt. Wij zeggen: neem een voorbeeld aan la douce France! 

Meer lezen over Franse vergoeding? 

https://www.has-sante.fr/jcms/p_3340090/en/early-access-authorisation-a-positive-initial-report-and-refined-assessment-methods