← Al het nieuws

Verbetering nodig voor Nederlands scale-up klimaat

, ,

Het Erasmus Centre for Entrepreneurship heeft onlangs zijn jaarlijkse ScaleUp Dashboard gepubliceerd. Het dashboard laat zien dat,  zelfs al voor de coronacrisis, de toename van het aantal scale-ups in Nederland tot stilstand is gekomen,. Ook de doorgroei van startups naar scale-ups stokt. Hoog tijd dus om doorgroei te bevorderen.

Aan het eind van 2019 telt het Dashboard in totaal 3040 scale-ups in Nederland, maar de groei neemt voor het tweede jaar op rij sterk af. Ook de doorgroei van startups naar scale-ups staat onder druk: in 2016 was het aandeel van scale-ups jonger dan vijf jaar 12,3% van het totaal; in 2019 is dat nog slechts 9,7%. Eén van de belangrijke oorzaken volgens het onderzoek: structurele snelle groei is een te grote opgave voor veel scale-ups, zij lopen meestal vast in een tweede ‘Valley of Death’. 

Martin Luxemburg, Directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship, benadrukt dan ook het belang van een stevig Nederlands scale-up klimaat: “Het scale-up klimaat in Nederland vraagt continue aandacht. Scale-ups zijn de motor van de economie; ze zijn verantwoordelijk voor het merendeel van nieuwe banencreatie, wat nu meer dan ooit nodig is. Niet alleen nationaal, maar juist ook regionaal en lokaal.”

Kansen om start- en scale-ups in de life sciences te laten groeien en bloeien

Een aantal bevindingen in het dashboard zitten op eenzelfde lijn als het eerder gepubliceerde onderzoek van HollandBIO ‘Van Nederlandse topkennis naar een life sciences ecosysteem van wereldklasse’. Nederland heeft een uitstekende kennispositie op het gebied van life sciences, maar deze vertaalt zich onvoldoende in bedrijvigheid en productontwikkeling. Onze vijf aanbevelingen dragen net zoals de conclusies uit het dashboard bij aan de doorgroei van bedrijven ten goede van een duurzaam, gezond en welvarend Nederland.

Klik hier om het volledige ScaleUp Dashboard terug te lezen.