← Al het nieuws

VarmX haalt € 12,5 miljoen aan financiering op

,

VarmX heeft in totaal € 12,5 miljoen aan nieuwe financiering opgehaald. Deze financiering is bestemd voor de ontwikkeling van gemodificeerd bloedstollingsfactor X voor de behandeling van ernstige bloedingen bij patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken.

 

VarmX had eerst een Serie A-financieringsronde van € 7,5 miljoen afgesloten. De ronde werd geleid door aandeelhouder BioGeneration Ventures (BGV), met daarnaast medeaandeelhouder InnovationQuarter Capital, de economische ontwikkelingsonderneming voor Zuid-Holland. Ook investeringfonds Uniiq en de Universiteit Leiden zijn aandeelhouders door de conversie van hun starterslening in VarmX. De financiering wordt aangevuld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) met een innovatiekrediet van € 5,0 miljoen tot een totaal van € 12,5 miljoen. Dit werd dit weekend bekendgemaakt op het Dutch Biotech Event van HollandBIO in Maarssen. De Serie A-ronde volgt op de initiële startfinanciering in juni 2017 door BGV en InnovationQuarter.

 

VarmX ontwikkelt PseudoXa – dat is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door het LUMC naar de eigenschappen van slangengif en van menselijke bloedstollingsfactor X – voor het stoppen of voorkomen van bloedingen bij patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken in de vorm van synthetische factor Xa-remmers. De nieuwe financiering zal VarmX in staat stellen om de ontwikkeling van PseudoXa als veilig en effectief geneesmiddel te versnellen en vroege klinische studies mogelijk te maken.

 

Om beroerte of diepe veneuze trombose (trombosebeen) te voorkomen, nemen wereldwijd miljoenen patiënten dagelijks synthetische factor Xa-remmers, zoals apixaban, edoxaban of rivaroxaban. Het gebruik van deze geneesmiddelen neemt snel toe. Als bijwerking treedt ieder jaar bij 2-3% van de patiënten die deze antistollingsmiddelen gebruiken een ernstige (interne) bloeding op die moeilijk te behandelen of te voorkomen is bij een spoedoperatie. PseudoXa biedt een veilige en effectieve oplossing voor dit bloedingsprobleem door het vermogen om bloedstolling onmiddellijk te herstellen ondanks de aanwezigheid van factor Xa-antistollingsmiddelen.

 

Impuls richting kliniek

Met hun Serie-A investering, na startfinanciering van vorig jaar, stellen BGV en InnovationQuarter, samen met RVO.nl, VarmX in staat om het productieproces te ontwikkelen en verder op te schalen, met de nadruk op zuivering en formulering en op de farmacodynamiek en -kinetiek van de werkzame stof. Daarnaast is alles gericht op het aantonen van veiligheid in preklinische modellen en in de mens. Er zal ook worden gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën op het gebied van bloedstolling , die VarmX in de nabije toekomst zullen helpen bij de doorgroei tot een volwassen biotechnologische onderneming met een pijplijn aan producten.

 

Paul Bilars, CEO van VarmX en Professor Pieter Reitsma, emeritus hoogleraar moleculaire en experimentele geneeskunde aan het LUMC en CSO van VarmX zegt: zeggen in reactie: “We zijn bijzonder blij met het vertrouwen van onze aandeelhouders, en ook met de ondersteuning van de RVO.nl voor onze baanbrekende oplossing. Deze nieuwe financiering biedt VarmX de mogelijkheid om de ontwikkeling van PseudoXa te versnellen en zo ons uiteindelijke doel te bereiken: om met onze leidende therapie patiënten te kunnen behandelen met ernstige bloedingen. Onze innovatie is een belangrijke oplossing voor een omvangrijke medische behoefte waarmee we het verschil maken voor patiënten. De versnelde ontwikkeling van onze therapie betekent ook dat we ons team zullen gaan uitbreiden. ”

 

Francis Quint, directeur van InnovationQuarter Capital, zegt: “We zijn zeer tevreden over de goede resultaten die VarmX het afgelopen jaar heeft bereikt en we zijn verheugd deze LUMC-spin off opnieuw te kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van PseudoXa richting de volgende fase, de eerste klinische onderzoeken in menselijke vrijwilligers. Samen met BGV en RVO kunnen we VarmX de kans geven om zich volledig te concentreren op de ontwikkeling van hun veelbelovende therapie, die de zorg op het gebied van antistollingsmiddelen aanzienlijk zal verbeteren.”

 

Oskar Slotboom, partner bij BGV en voorzitter van de Raad van Commissarissen van VarmX zegt: “We zijn blij leidend te zijn geweest in deze investeringsronde die VarmX in staat te stelt de veiligheid en effectiviteit van PseudoXa in klinische onderzoeken aan te tonen. Het aanpakken van dergelijke onvervulde medische behoeften van patiënten door het toepassen van onderscheidende innovatieve benaderingen, staat centraal in de investeringsstrategie van BGV. ”

Bron: Lifespring

VarmX-CEO Paul Bilars (midden links) en CSO prof. Pieter Reitsma (midden rechts) tonen de tumbstone voor de nieuwe €12.5 mln financiering tijdens het HollandBIO Dutch Biotech Event dit weekend. Links naast Bilars (vlnr), René Brama (InnovationQuarter), Elisabeth Schless van Rvo en Gerty Holla (InnvovationQuarter) en rechts naast Reitsma (vlnr), Colja Laane en Francis Quint (InnovationQuarter)

Foto: Nils van Houts