← Al het nieuws

Uitlicentiëren: Boston bewijst dat het sneller kan 

Sneller, beter en makkelijker tot een uitlicenseringsdeal komen? Boston bewijst dat het kan. Sarah Reed, jurist bij RA Capital Management in Boston, heeft samen met vertegenwoordigers van tech transfer offices (TTO’s), investeerders en andere juristen een model term sheet opgeleverd. Onderhandelingen tussen ondernemers en/of investeerders met TTO’s  kunnen vaak tussen de 6 tot 12 maanden duren. Met het nieuwe out-licensing model term sheet zijn daar nog maar 3 tot 4 maanden voor nodig. Dat bespaart niet alleen moeite en geld, maar belangrijker nog in het geval van biotech deals: kostbare tijd zodat innovaties sneller patiënt en consument kunnen bereiken.

De samenwerking tussen bedrijven en TTO’s is een mooie stap. Snellere en betere samenwerking tussen TTO en ondernemers leidt tot een win-win situatie waar zowel de dealmakers als eindgebruikers de vruchten van plukken. HollandBIO moedigt het gebruik van dergelijke model term sheets aan zolang ze het proces van licentiëren stroomlijnen en versimpelen.  

Het verbeteren van technologieoverdracht is een uitgelezen kans om het Nederlandse innovatieklimaat een boost te geven en de aanwas van producten van eigen bodem te bevorderen. Een stap die partijen binnen Nederland hebben gezet via het traject ‘Maatschappelijk Verantwoord Licentiëren’, is om licentieovereenkomsten minder complex te maken voor ondernemers en de kennisoverdracht vanuit universiteiten te vereenvoudigen. We vinden namelijk dat kennis die op de plank blijft liggen, bij uitstek niet maatschappelijk verantwoord is. Alle inspanningen die het valoriseren van kennis bevorderen, waaronder het versnellen en verbeteren van licentieverleningen, zijn in onze ogen juist wél maatschappelijk verantwoord en juichen we toe.

Deze voorbeelden uit Boston en Nederland, die zorgen voor een soepeler valorisatietraject, smaken wat ons betreft naar meer.