← Al het nieuws

Uitgebreide DNA-test voor iedere kankerpatiënt ideale wegbereider voor implementatie van technologische innovaties

,

Mensen lijken in veel opzichten op elkaar en tegelijkertijd zijn we allemaal uniek. Je gezondheid is van heel veel factoren afhankelijk: DNA, leefstijl, waar je woont, wat voor werk je doet, wat je eet, maar ziekte is ook vaak domme pech. Wanneer je ziek bent, wil je maar één ding en dat is beter worden. Maar wat werkt voor jou, hoeft niet te werken voor een ander. Gelukkig zijn we door technologische innovatie steeds beter in staat om te bepalen wat voor een individueel persoon de beste behandeling is.

Een prachtig voorbeeld van zo’n technologische innovatie is de analyse van het complete tumor-DNA, met behulp van Whole Genome Sequencing (WGS). Deze test kan helpen bij het selecteren van de juiste persoonlijke behandeling of om te achterhalen waar de tumor is ontstaan. De data kan ook helpen om nieuwe toekomstige behandelingen te ontwikkelen. Het Antonie van Leeuwenhoek zet samen met Hartwig Medical Foundation sinds begin dit jaar deze uitgebreide DNA-test in voor reguliere diagnostiek. Afgelopen week sprak de Tweede Kamer over wat er nodig is om een WGS-test zo snel mogelijk voor alle kankerpatiënten in Nederland beschikbaar te maken. Dit naar aanleiding van de initiatiefnota over de urgentie van invoering uitgebreid persoonlijk profiel. Onze inbreng, evenals die van andere partijen, vind je hier.

De belangrijkste boodschap wat HollandBIO betreft? Een persoonlijk DNA-profiel voor iedere kankerpatiënt in Nederland is een uitstekende wegbereider, maar de lat moet omhoog. De HollandBIO-achterban bulkt van de ambitie en potentie om te zorgen dat iedere patiënt de juiste zorg op het juiste moment krijgt én de ontwikkeling van nieuwe behandelingen wordt bespoedigd. Van start-ups tot scale-ups en multinationals, van samenwerkingsverbanden tot stichtingen: ze ontwikkelen óf gebruiken slimme meet- en analysemethoden als (whole genome) sequencing, 3D-celkweek, organoïden, organs-on-a-chip, single cell sequencing, imaging, bioinformatica en artificial intelligence. De enorme potentie van deze methoden werd afgelopen week nog geïllustreerd in het FD, waarin kinderoncoloog Van den Heuvel-Eibrink uitlegt hoe organoïden in de nabije toekomst kunnen helpen bij het selecteren van de beste behandeling. Wat HollandBIO betreft verdienen deze nieuwe technologieën en toepassingen een duurzame en heldere route van lab naar praktijk. Daar zet HollandBIO zich voor in.

Lees en kijk meer: