← Al het nieuws

TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit zetten in op innovatieve samenwerking

TU Delft, Erasmus MC en de Erasmus Universiteit slaan de handen ineen om in te spelen op maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en digitalisering. Zo willen zij innovaties op multidisciplinair niveau integreren. De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum sluiten zich aan om samen te werken op het gebied van kunstmatige intelligentie.

„De samenleving vraagt om méér dan samenwerking van ons”, zegt Van der Hagen van de TU Delft. „We kunnen de grote maatschappelijke opgaven alleen oppakken als we versmelten. We gaan de muren slechten tussen alles wat bèta is, gamma, alfa, medisch en techniek.”

Kuipers: „Ontwikkelingen in de gezondheidszorg kwamen de afgelopen veertig jaar vooral uit biologie, genetica en farmacologie. Nu komen kennis en kunde ook uit wiskunde, kunstmatige intelligentie, robotica, optica (licht- en lenstechnieken) en domotica (smart homes).”

De samenwerking wordt tastbaar met de bouw van de toekomstige HealthTech campus in Rotterdam. Deze campus zal meer dan alleen een multidisciplinair onderzoekscentrum behelzen. De campus creëert juist ook mogelijkheden voor het MKB en multinationals om zich hier te vestigen. Daarnaast komt er een sterke focus op het stimuleren van multidisciplinaire spin-offs. De ambitie is om met deze combinatie van ijzersterke innovaties en multidisciplinaire technologieën sterk bij te dragen aan het zowel het Nederlandse innovatieklimaat als de maatschappij. 

Lees hier het artikel van het NRC.