← Al het nieuws

Techmarkt bekoelt: Financiering onder druk

Na zeven vette jaren volgen in de regel zeven magere jaren, het FD ziet de kapitaalmarkt voor start-ups bekoelen en stelt dat het uit is met de vette jaren. In de toekomst wordt winstgevendheid belangrijker dan groei voor start- en scale-ups. In diezelfde krant waarschuwt Prins Constantijn dat ‘de kapitaalverschaffing [voor start-ups] onder druk komt te staan.’ Goed nieuws is dat Brabantse technologiebedrijven een aanvulling op het Deeptech Fonds van de Rijksoverheid doen met een eigen fonds van €100 miljoen. Maar er is meer nodig om een gezonde aanwas van nieuwe bedrijven veilig te stellen.

Lagere beurswaarde en minder venture capital

Financieringsrondes in de biotech zijn de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Maar aan die groei komt nu, in navolging van een daling in beurswaarde, een eind aldus het FD. De Nasdaq is het afgelopen kwartaal met een kwart gekrompen. Daarbij voorspelt CB Insights dat aan de private kant venture capital investeringen met 19% gaan dalen. Een zorgwekkend signaal aangezien kapitaal de groeimotor van kennis- en kapitaalintensieve bedrijven is.

Dat baart ook start-up ambassadeur en Techleap voorzitter Constantijn van Oranje zorgen, die hij uit in een interview met het FD. De prins, die vorige week een eredoctoraat van de TU Twente ontving, voorziet dat bedrijven hun groeiplannen bij moeten stellen. Hij suggereert onder meer dat biotech bedrijven met een penibele cash positie licentieovereenkomsten moeten sluiten om die aan te vullen. De grootste zorg heeft hij voor bedrijven die net op het punt stonden om met hun eerste grote investeerder te praten.

Een goed begin maar nog niet eens het halve werk

Goed nieuws is dan ook dat ASML, Philips, TNO, PME en de BOM een Deeptech Fonds van tenminste €100 miljoen lanceren voor Brabantse kennis- en kapitaalintensieve bedrijven, DeepTechXL Fund I. Onderdeel van het fonds is naast toegang tot kapitaal ook intensieve begeleiding door de betrokken organisaties.

Een goed begin, maar daarmee is de klus nog niet geklaard. Vorige week schreven we nog over de kapers aan de kust voor het Boston van de Noordzee. Buitenlandse investeringen maken een groot deel van het totaal aan investeringen in start- en scale-ups uit. Het risico is dat de parels van de biotech sector naar het buitenland vertrekken. Dit wordt versterkt doordat de kapitaalmarkten af aan het koelen zijn en de queeste naar kapitaal ingewikkelder wordt.

Een van de opties is om pensioenfondsen te verleiden om meer te investeren in start-ups. In totaal zit in de Nederlandse pensioenpot €14000 miljard, een van de grootste bedragen wereldwijd. Tegelijkertijd investeren Nederlandse pensioenfondsen relatief weinig in start- en scaleups. Als Nederlandse pensioenfondsen net zo’n groot percentage als hun Amerikaanse concullega’s zouden investeren in venture capital, dan zou dat €4 miljard per jaar aan extra kapitaal vrijmaken op de Nederlandse kapitaalmarkt. Geld dat nu hard nodig is om het vuurtje onder de kapitaalmarkt op te stoken.

Bronnen:

https://fd.nl/tech-en-innovatie/1439931/vette-jaren-voor-de-techsector-zijn-voorbij-j3e2cam0jcfT

https://fd.nl/bedrijfsleven/1440587/start-up-ambassadeur-constantijn-we-gaan-een-periode-van-grote-onzekerheid-in-j3e2cam0jcfT

https://fd.nl/economie/1440069/asml-en-philips-lanceren-samen-met-andere-partijen-brabants-technologiefonds-van-100-mln-j3e2cam0jcfT