← Al het nieuws

Syngenta introduceert haar eerste commerciële ToBRFV- resistente tomatenras

Syngenta Vegetable Seeds kondigde de lancering aan van haar eerste commerciële Tomato brown rugose fruit virus ( ToBRFV ) resistente variëteit, beschikbaar begin 2021. De nieuwe variëteit zal worden uitgebracht in gebieden in mediteraanse- en midden-Oosten landen waar telers te maken hebben met ernstige ziektedruk van het virus om oogstverliezen tegen te gaan.

Het R&D-team van Syngenta Vegetables loopt voorop met de lancering van het eerste commerciële ToBRFV-resistente ras”, legt Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head voor tomaten, uit. “Na deze lancering gaan we nog meer rassen introduceren die resistent zijn tegen ToBRFV in onze veredelingsprogramma’s en over de hele wereld. In ons portfolio zal de komende jaren deze resistentie breed worden ingebouwd.”

ToBRFV is een nieuw ontdekt tobamovirus dat verband houdt met het tabaksmozaïekvirus (TMV) en het tomatenmozaïekvirus (ToMV). Dit hele stabiele en zeer besmettelijk virus infecteert zowel tomaat als paprika.

Tobamovirussen worden mechanisch overgedragen (contactziekte) binnen en tussen gewassen door mensen en apparatuur. Symptomen veroorzaakt door ToBRFV bij tomaat zijn vergelijkbaar met die veroorzaakt door andere tobamovirussen bij gevoelige planten: mozaïekpatroon op bladeren, vernauwing van bladeren, necrose op pedikel, kelken of bladstelen en / of gele vlekken op de vruchten. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit en opbrengst voor telers.

Syngenta streeft ernaar waarde toe te voegen aan haar gewassen met behulp van innovatieve technologische oplossingen. Technologie stimuleert snellere, efficiëntere en nauwkeurigere rassenontwikkelingen – waardoor telers en partners in de waardeketen beter van dienst kunnen zijn met unieke eigenschappen die een grotere aantrekkingskracht en consumptie creëren.

Er bestaan verschillende niveaus van resistentie tegen ToBRFV in het huidige genetica van Syngenta, maar met moderne technologie heeft het R & D-team de specifieke genen die verband houden met de resistentie ontdekt en gericht ingekruist.

“Met de snelle ontwikkeling en het gebruik van moleculaire merkers is Syngenta in staat om snel gebruik te maken van deze resistentie en in te zetten in een groot aantal rassen; het verspreiden van de resistantie in onze genetica. Voordat moleculaire merkers werden gebruikt, kon het tot 10 jaar duren om een resistente variëteit te ontwikkelen. Met een breed gebruik van moleculaire technologie kan Syngenta een resistente variëteit nauwkeuriger en sneller veredelen ”, zegt Pilar Checa, Global Breeding Lead voor tomaat.

De introductie van deze doorbraak, het eerste ToBRFV- resistente ras, is een teken van Syngenta’s wereldwijde toewijding aan het ondersteunen van haar telers en partners. Met meer dan 350 verschillende tomatenrassen die telers over de hele wereld ter beschikking staan, begrijpt Syngenta het belang van het ontwikkelen van een sterk presterende rassen om aan de diverse behoeften van haar netwerk van telers te voldoen. Hierbij geeft Syngenta prioriteit aan het koppelen van technologie en mensen om ervoor te zorgen dat hoogwaardige groentegewassen hun volledige genetische potentieel bereiken. Met de middelen en de schaal van Syngenta, stimuleren wij innovatie om smaak, kwaliteit, gemak en productiviteit te verbeteren – ten voordele van telers, retailers en consumenten.

Bron: Syngenta (Persbericht)