← Al het nieuws

Studie: Aanpak longkanker verdient meer aandacht in Nederland

Op de belangrijkste wereldconferentie over longkanker zijn vandaag bevindingen gepresenteerd uit ‘BREATHING IN A NEW ERA’, een vergelijkende studie over longkankerbeleid in 11 Europese landen. Opvallend is dat de incidentie van longkanker in Nederland het hoogst is (bron 1) en de sterfte als gevolg van de ziekte bijna het hoogst (bron 2) (in de periode 1990-2017), terwijl ons land vaak in de middenmoot blijft steken als het gaat om de aanpak van longkanker. Volgens geneesmiddelenbedrijf MSD toont de studie aan dat er in ons land meer aandacht moet komen voor deze zeer ernstige aandoening.

Tijdens de World Conference on Lung Cancer in Barcelona, georganiseerd door de International Association for the Study of Lung Cancer, is opnieuw bevestigd dat longkanker nu de sterfte aan kanker domineert. In de hele wereld, in Europa én in Nederland. In 2016 overleden er in ons land ruim 10.000 mensen aan de gevolgen van longkanker (bron 3 , dat was meer dan het aantal sterfgevallen bij darm- en borstkanker bij elkaar opgeteld. Roken is en blijft oorzaak nummer 1: jaarlijks overlijden er in ons land meer dan 29.900 mensen aan een tabak-gerelateerde aandoening (bron 4).

Uit de vergelijkende studie van The Economist Intelligence Unit, uitgevoerd in opdracht van MSD en vandaag gepresenteerd in Barcelona, blijkt dat mensen met longkanker in Oostenrijk de meeste kans hebben om de ziekte te overleven en dat het sterftecijfer als gevolg van deze ernstige longaandoening in Polen het hoogst is.

Zorgwekkend is onder meer dat Nederland qua sterftecijfer na Polen op de tweede plaats komt en dat de incidentie van longkanker – het aantal nieuwe diagnoses per jaar – in Nederland het hoogst is van de 11 vergeleken landen: in 2017 kregen 44 van de 100.000 landgenoten de diagnose (bron 5). De studie van The Economist laat zien dat er in Nederland winst valt te behalen op het gebied van beleidsstrategie, het updaten van actieplannen en het investeren in educatie en voorlichting.

Dat er meer aandacht moet komen voor longkanker blijkt ook uit het feit dat ons land in de vergelijking in de middenmoot eindigt op thema’s als ‘longkanker is een strategische prioriteit’, ‘uitgaven aan onderzoek’, ‘uitgaven aan longkanker’ en ‘aanpak van longkanker als publiek gezondheidszorgprobleem’. Beter nieuws is dat Nederlandse artsen relatief snel zijn in het stellen van de juiste diagnose, iets dat bij longkanker letterlijk van levensbelang kan zijn.

Link rapport: BREATHING IN A NEW ERA, The Economist Intelligence Unit Limited 2019

Bronnen:

  • 1) BREATHING IN A NEW ERA, The Economist Intelligence Unit Limited 2019, page 11, Figure 5: Lung cancer incidence rates, 1990-2017, source: Global Burden of Disease, 2017
  • 2) BREATHING IN A NEW ERA, The Economist Intelligence Unit Limited 2019, page 11, Figure 6: Lung cancer mortality rates, 1990-2017, source: Global Burden of Disease, 2017
  • 3) https://www.longkankernederland.nl/wp-content/uploads/2018/11/180730-factsheet-longkanker_algemeen_def.pdf
  • 4) Drope J, Schluger N, Cahn Z, et al. The Tobacco Atlas. [Internet]. Atlanta: American Cancer Society and Vital Strategies; [cited 3 June 2019]. Available from: https://tobaccoatlas.org/.
  • 5) BREATHING IN A NEW ERA, The Economist Intelligence Unit Limited 2019, page 10, Table 1: Comparative epidemiology of phase 1 countries, source: Global Burden of Disease, 2017