← Al het nieuws

Steun uit Europese hoek voor Schoutens CRISPR-Cas pleidooi

,

Landbouwminister Schouten krijgt bijval vanuit Europa voor haar oproep tot actie voor meer ruimte voor moderne veredelingsmethoden, zoals CRISPR-Cas. Het Scientific Advice Mechanism (SAM), het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan van de Europese Commissie, heeft afgelopen week een statement gepubliceerd waarin zij oproept tot aanpassing van de volgens haar verouderde en achterhaalde wetgeving voor genetische modificatie.

De reden voor deze oproep is de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat alle moderne veredelingsmethoden een vorm van genetische modificatie zijn die onder de bijbehorende strenge regelgeving vallen. Volgens het SAM laten hedendaagse wetenschappelijke inzichten echter zien dat mutaties, zowel kleine als meer omvangrijke, ook spontaan in de natuur plaatsvinden. Daarmee valt volgens dit adviesorgaan de wetenschappelijke basis weg om deze moderne veredelingsmethodes als genetische modificatie te beschouwen en laat zij de noodzaak zien van aanpassing van de regelgeving voor genetische modificatie. Twee Eurocommissarissen, Carlos Moedas (Research, Science and Innovation) en Vytenis Andriukaitis, (Health and Food Safety), omarmen het advies van het SAM en ondersteunen de oproep voor aanpassing van wet- en regelgeving.

HollandBIO is blij met deze bevestiging uit Europa voor de noodzaak tot aanpassing van de wetgeving voor genetische modificatie. Wij blijven ons inzetten voor het vrijstellen van moderne veredelingsmethoden voor een duurzame productie van voldoende, lekker en gezond voedsel.