← Al het nieuws

Staatssecretaris Blokhuis op stoom

, ,

Staatssecretaris Blokhuis wil gezondheidswinst door vaccinaties maximaal verzilveren, zo liet hij de Tweede Kamer afgelopen week in een uitgebreide Kamerbrief weten. De Kamerbrief meldt dat de daling van de vaccinatiegraad tot staan is gebracht. Volgens Blokhuis geen reden om op zijn lauweren te rusten: “dit motiveert mij des te meer om onverminderd in te zetten op de maatregelen uit mijn brief Verder met vaccineren”. We roemden al eerder de doortastende aanpak van Blokhuis op het vaccinatiedossier. En ook nu weer is HollandBIO blij met de ambitie die uit de brief spreekt. We zetten de hoogtepunten uit de brief graag voor je op een rij.

Pneumokokkenvaccinatie voor ouderen

Vanaf het najaar van 2020 gaat de overheid ouderen wapenen tegen de pneumokokken. De Staatssecretaris neemt nu definitief het advies van de Gezondheidsraad over om 60, 65, 70 en 75 jarigen een vaccinatie aan te bieden. In eerste instantie mogen gegadigden zich bij de huisarts melden voor deze prik. Of dit de best passende aanpak is, zal na twee jaar uit een evaluatie blijken.

Werkdruk bedreigt voorspoedige implementatie van nieuwe vaccins

De werkdruk bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) is hoog, zo constateert Blokhuis. En dankzij de implementatie van diverse nieuwe vaccins, waarvoor de JGZ verantwoordelijk is, zal die niet snel afnemen. “De praktijk kan geen oneindige hoeveelheid wijzigingen tegelijkertijd aan”, concludeert Blokhuis. En dus liggen vertragingen bij invoer op de loer. Volgens HollandBIO is er maar één structurele oplossing: extra capaciteit en middelen. Op die manier kan de werkdruk worden verlicht en vinden al die vaccins snel hun weg naar de juiste arm.

Een verbeterde communicatiestrategie

Blokhuis wil zich nog duidelijker uitspreken vóór het belang van vaccinatie. Op verzoek van de Tweede Kamer gaat hierbij extra aandacht uit naar ervaringsverhalen. Die krijgen dan ook een prominente plek op een te ontwikkelen website, waar jong en oud terecht kunnen voor informatie en actualiteiten over vaccineren. Het RIVM werkt intussen aan een vergrote zichtbaarheid van de al bestaande website over vaccinatie. Tot slot zet de staatssecretaris extra middelen in voor aanvullende gesprekstrainingen van professionals.

Benieuwd naar de hele Kamerbrief? Lees hem hier.