← Al het nieuws

Schouten op de bres voor rol CRISPR-Cas in duurzame landbouw

,

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid ziet duidelijke kansen voor gene-editing technieken, zoals CRISPR-Cas, voor duurzame landbouw. Daarom wil ze graag voor CRISPR-Cas ‘experimenteerruimte’ hebben, zoals ze het afgelopen week noemde in de Volkskrant. Die ruimte is er nu nauwelijks omdat de producten van deze techniek onder de strenge regelgeving voor genetische modificatie vallen na de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De Minister betreurt dat vanwege de gemiste kans die dit betekent voor het werken aan een duurzamere landbouw. Daarom kijkt ze nu samen met bedrijven, boeren en wetenschappers naar de mogelijkheden om die ruimte toch te creëren.

Met gene-editing kunnen veredelaars planten heel gericht en snel aanpassen aan veranderende leefomstandigheden of beter bestand maken tegen ziekten en plagen. Toepassingen die allemaal bijdragen aan duurzame landbouw. Terwijl in de rest van de wereld de toepassing  van deze moderne veredelingsmethoden een hoge vlucht nemen, werpt de uitspraak van het Europese Hof in Europa juist hoge toelatingsdrempels en politiek-bestuurlijke hindernissen op.

HollandBIO pleit al jaren voor het doorbreken van de Europese impasse rond moderne veredelingsmethodes en is dan ook blij met de visie en inzet van minister Schouten. Nederland kan daarmee het voortouw nemen in Europa.