← Al het nieuws

RIVM rapporteert aanhoudende daling vaccinatiegraad

, ,

Voor het vierde jaar op rij rapporteert het RIVM een daling in de Nederlandse vaccinatiegraad. Een zorgelijke situatie, vinden HollandBIO en ook staatssecretaris Blokhuis. Want door de dalende vaccinatiegraad stijgt de kans op uitbraken van ernstige infectieziekten, zoals mazelen.

Ten opzichte van vorig jaar is de vaccinatiegraad van zuigelingen in het Rijksvaccinatieprogramma met 1% afgenomen. Maar ook bij kleuters en schoolkinderen loopt deze terug. Hoewel het RIVM bepleit dat onze vaccinatiegraad internationaal nog steeds relatief hoog is, beschermt dat argument op zichzelf helaas niet tegen infectieziekten. In het NRC uiten kinderartsen hun zorgen: „Dat die ziektes zijn verdwenen, is een luxe. Als te weinig ouders vaccineren, komen die ziektes terug.”

Nog zorgwekkender is de afname van het aantal HPV-vaccinaties: een daling van bijna 8%. Inmiddels komt minder dan de helft van de opgeroepen meisjes opdagen voor haar prik. De NOS meldt dat berekeningen van het RIVM laten zien dat dit jaarlijks tot tientallen extra, onnodige, doden door baarmoederhalskanker kan leiden.

Staatssecretaris Blokhuis presenteert nog dit najaar een plan van aanpak voor een hogere vaccinatiegraad. Op zoek naar passende maatregelen verdiept hij zich onder andere in het rapport “in gesprek over vaccineren”. Dit rapport belicht de dalende vaccinatiegraad, mogelijke oorzaken en oplossingsrichtingen vanuit een sociaalwetenschappelijk standpunt. Het advies van de auteurs? Niet ‘zenden’ vanuit het belang van de vaccinatiegraad en groepsimmuniteit, maar communiceren over de effectiviteit van het vaccinatieprogramma in het uitbannen van ernstige ziektes en de verantwoordelijkheid van ouders voor de gezondheid van hun kind.

HollandBIO is blij dat de staatssecretaris werkt aan een plan van aanpak dat bijdraagt aan een hogere vaccinatiegraad. Dit plan kan onderdeel uitmaken van een integrale visie infectieziektebestrijding. Dat zou een stevige stap in de goede richting zijn in de realisatie van de ambitie van HollandBIO: een optimale inzet van vaccins in de strijd tegen infectieziekten.

 

Meer lezen?