← Al het nieuws

Rein Strijker wint Roland Lageveen Award 2020

,

Rein Strijker heeft de Roland Lageveen Award gewonnen voor zijn jarenlange werk om de Nederlandse life sciences te versterken en zijn niet aflatende inzet om biotech op de kaart te zetten en te promoten. De uitreiking vond op 23 januari plaats tijdens het Year Event van HollandBIO, de belangenvereniging voor de Nederlandse biotech sector.

De Roland Lageveen Award is een eervolle onderscheiding die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse biotechnologie- en life sciences sector. Of het nu gaat om het stimuleren van de samenwerking binnen de sector of de verdere versterking ervan. De Award is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de toonaangevende Nederlandse biotech ondernemer Roland Lageveen (1957 – 2012), die zich met hart en ziel inzette voor de sector en van grote betekenis is geweest voor het succes van de Nederlandse biotech.

Rein ontving de Award uit handen van juryvoorzitter Ward Mosmuller, daarbij bijgestaan door de vrouw en dochters van Roland Lageveen. Biotech is de rode draad in de carrière van Rein Strijker: zo is hij een echte biotech pionier en ondernemer van het eerste uur. Nadat hij op moleculaire biologie promoveerde in Groningen, ging hij al snel naar de VS om daar bij Genentech te werken in San Francisco. Toen hij daarna terugkeerde naar Nederland, was hij betrokken bij het opzetten één van de eerste biotech bedrijven in ons land: GenPharm, het latere Pharming. Daarna werd hij CEO van een eigen onderneming, DNAge, dat zich als een van de eerste in de biotech sector stortte op veroudering. Tegenwoordig is Rein CEO bij zijn bedrijf VitalNext, dat zich richt op voeding met een aantoonbare preventieve gezondheidswerking. Ook hiermee is Rein andermaal een pionier.

Naast zijn carrière als ondernemer, zet Rein zich ook al jarenlang met hart en ziel in voor het versterken en verder op de kaart zetten van de Nederlandse life sciences en biotech sector. Hij heeft in talloze besturen en commissies gezeten en is nauw betrokken bij het Leiden Bio Science Park. Ook is Rein bestuurslid geweest bij Biofarmind, een van de voorlopers van HollandBIO dat zich richtte op de farmaceutische biotechnologie, en was hij een drijvende kracht achter de latere fusie van Niaba en Biofarmind tot HollandBIO.

Rein is kortom een waardige winnaar van de Roland Lageveen Award. We hopen dat we nog lang van de steun, inzet en ervaring van Rein mogen profiteren, aldus jury van de Roland Lageveen Award.

Eerdere winnaars van de award zijn Nettie Buitelaar, Hans Schikan en Colja Laane.

Van links naar rechts: Emily Lageveen, Rein Strijker, Tineke Lageveen, Ward Mosmuller. Fotografie © Nils van Houts
Rein Strijker met eerdere winnaars van de Roland Lageveen Award, Nettie Buitelaar en Hans Schikan. Fotografie © Nils van Houts