← #nieuws

Recordbedrag WBSO in 2021, maar budget raakt op

,

Nog nooit in de geschiedenis van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is er zo veel geld voor innovatie vrijgekomen, blijkt uit de vorige week gepubliceerde WBSO-jaarrapportage 2021. Afgelopen jaar is een totaalbedrag van €7,8 miljard aan innovatieprojecten, verdeeld over ruim 20.000 bedrijven via de WBSO goedgekeurd. Goed voor €1,8 miljard aan afdrachtsvermindering. Tegelijkertijd groeien de budgetten niet per se mee. HollandBIO vindt het belangrijk dat het WBSO-budget geïndexeerd wordt, zodat de regeling innovatie optimaal blijft stimuleren – ook in tijden van ongekende inflatie.

De cijfers op een rij
Biotechnologie is als technologiegebied belangrijk: inmiddels zijn er ruim 256 bedrijven die onderzoekskosten opgeven, goed voor in totaal €424 miljoen. Aangezien biotechnologie een sleuteltechnologie is, is dit niet het hele verhaal. Ook in levensmiddelentechnologie (€335 miljoen), plantaardige wetenschappen (€503 miljoen), materialentechnologie (€275 miljoen) en natuurlijk medische wetenschappen & farma (€684 miljoen) speelt Biotech gedeeltelijk een rol. Zo is biotechnologie betrokken bij meer dan een derde van al het research budget dat in Nederland wordt uitgegeven. Biotechnologie is met recht een sleuteltechnologie.

Het MKB is met 97% van de aanvragen goed vertegenwoordigd binnen het totaal aantal aanvragen. 2770 starters vroegen vorig jaar WBSO aan, dat is een kleine daling t.o.v. vorig jaar toen er 2800 starters voor het eerst WBSO aanvroegen. 

Buget raakt op

De WBSO is een belangrijke regeling om innovatie te stimuleren. Via de fiscale regeling van de WBSO kunnen ondernemers een deel van de kosten en uitgaven van R&D projecten vergoed krijgen. Hiermee is de WBSO een directe beloning voor het investeren in onderzoek. Keer op keer is de WBSO dan ook door onafhankelijke onderzoeksinstituten bestempeld als essentieel voor ons vestigingsklimaat. Ook dit jaar weer laten de hoge cijfers zien dat veel bedrijven baat hebben bij deze regeling.

Des te meer zorgen maakt HollandBIO zich over het gebrek van indexatie van het WBSO-budget. Het budget van de regeling die zo essentieel is voor ons toekomstig verdienvermogen heeft namelijk een vaststaand budget. We hebben te maken met ongekende inflatie, waardoor lonen, de basis van de WBSO, stijgen. Daarbij wordt er ieder jaar weer meer onderzoek en innovatie uitgevoerd waardoor de kosten ook stijgen. Het budget van de regeling gaat dus niet toereikend zijn, met als risico dat niet ieder bedrijf gebruik kan maken van deze regeling. HollandBIO is blij dat de regering voor 2023 een toereikend budget heeft gevonden. Tegelijkertijd roepen we met klem op om voor 2024 en verder dit belangrijke instrument beschikbaar te houden voor alle innovatieve bedrijven. Zodat innovatie niet lijdt onder deze ongekende inflatie.