← Al het nieuws

Quarantaine of verzoening?

, ,

Het moet even slikken zijn voor GroenLinks: het lot van de wereld ligt in handen van hun favoriete boeman. GroenLinks vangt al jarenlang bot in haar windmolengevecht tegen de “macht van de farmaceut”. En nu zijn we voor gezondheid, sociaal contact, zelfs voor een fysieke meetup of partijcongres totaal afhankelijk van de farmaceutische industrie. Een crisis is een kans, moeten partijprominenten Klaver en Eickhout gedacht hebben toen ze hun anti-farma retoriek weer eens recycleden in een NRC opiniestuk. Ditmaal door deze met veel kunst- en (v)liegwerk te koppelen aan de uitbraak van het coronavirus.

Het coronavirus stelt de wereld voor een uitdaging die zijn weerga niet kent. We hebben nieuwe diagnostica nodig, geneesmiddelen, vaccins, medische hulpmiddelen en apparatuur. Liever vandaag dan morgen, genoeg en toegankelijk voor miljarden mensen. Onze hoop is gevestigd op biotech bedrijven, farmaceuten en medtech bedrijven. Ze kunnen wereldwijd op steun rekenen van overheden, kennisinstellingen, WHO, de Gates Foundation, noem maar op. Binnen een mum van tijd hebben bedrijven wereldwijd al talloze potentiële vaccins, geneesmiddelen en tests in ontwikkeling. En daarmee nemen ze ongekend grote investeringsrisico’s, want veel ontwikkelingen zullen mislukken en de investeringen verdampen. Gelukkig zijn er partijen zo gek om dit risico te nemen. Bedrijven starten bijvoorbeeld grootschalige productie op voordat er ook maar enige zekerheid is of het product ooit de eindstreep haalt . Alles om maar zo snel mogelijk, zo veel mogelijk levens te redden en om mensen overal ter wereld uit dit ellendige isolement te verlossen.

Tot nu toe zijn alleen bedrijven succesvol in het ontwikkelen van innovatieve, nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Want vergeet niet: het staat iedereen vrij om medische innovaties te ontdekken, ontwikkelen en te leveren. Er is geen wet die zegt dat alleen bedrijven dit mogen. Waar deze tijd om vereende krachten, samenwerking en misschien zelfs verzoening vraagt, polariseert GroenLinks liever. Het opiniestuk bevat geen enkele oplossing, en heeft enkel ten doel om de sector die ons uit de penarie kan helpen, een stok in de wielen te gooien. Dat getuigt van onkunde en ongekend opportunisme. 

Klaarblijkelijk slijten Klaver en Eickhout hun leven liever in quarantaine, dan met hulp van de farmaceutische industrie in gezondheid en sociale vrijheid.

Zo. En dan gaan we nu weer werken aan oplossingen.

Meer lezen

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/08/we-moeten-niet-langer-afhankelijk-zijn-van-goodwill-van-farmaceuten-a3999118