← Al het nieuws

Prix Galien zet biotech-innovaties in het zonnetje

Afgelopen week zijn de winnaars van de Prix Galien 2021 bekendgemaakt. De Prix Galien is een wereldwijd erkende prijs op het gebied van farmaceutisch onderzoek en innovatie, die sinds 1993 in Nederland wordt uitgereikt. Maar liefst drie leden van HollandBIO hebben een prijs in de wacht gesleept. Hier feliciteren wij ze van harte mee!

Dit jaar waren er speciale extra prijzen voor farmaceutische en medtechinnovaties op het gebied van bestrijding van COVID-19. De farmaceutische COVID-prijs ging naar Pfizer, voor hun vaccin Comirnaty tegen COVID-19 dat er mede voor zorgt dat het einde van de pandemie in zicht komt. Voor de medtech-prijs voor COVID-19-innovaties werden zelfs twee prijzen uitgereikt. Bij de ontwikkeling van een van de twee, de STRIP-robot die 20.000 PCR-testen per dag kan verwerken, was Genmab betrokken, samen met onder andere het Hubrecht Institute, PAMM, het RIVM en het ministerie van VWS. De andere medtech prijs ging naar de Luscii-app, die is ontwikkeld om de digitale zorg van corona te ontlasten.

Naast de (hopelijk eenmalige) COVID-prijzen werden natuurlijk ook de reguliere Prix Galien-winnaars bekendgemaakt. De prijs voor farmaceutische innovatie werd gewonnen door Luxturna, een innovatieve gentherapie waarmee een erfelijke variant van blindheid kan worden genezen. Met een eenmalige injectie in de ogen wordt een adenovirus-vector met een werkende kopie van het defecte RPE-65 gen toegediend, zodat de retina weer goed gaat functioneren. Luxturna is de eerste behandeling voor deze aandoening, die anders tot blindheid zou leiden.

Andere winnaars waren Pieter Vader, die de research award won voor zijn onderzoek naar geneesmiddelen gebaseerd op exosomen en VRelax, met de medtech innovation award voor hun VR-app die gebruikt kan worden voor de vermindering van stress. Omdat de uitreiking van de farmaceutische award vorig jaar niet doorging in verband met COVID, werd de prijs van 2020 uitgereikt aan Bayer, voor hun geneesmiddel Vitrakvi, een TRK-remmer waarmee het mogelijk is om het genetisch defect van een tumor aan te pakken, ongeacht het weefsel waarin deze tumor ontstaat.

Biotech maakt haar belofte waar, dat blijkt maar weer. Dankzij deze prijswinnende innovaties, en natuurlijk ook vele andere ontwikkelingen, kunnen elke dag meer patiënten geholpen worden om hun gezondheid terug te krijgen. HollandBIO is maar wat trots op onze leden die de Prix Galien gewonnen hebben. Wij kunnen dan ook met volle overtuiging zeggen: biotech maakt het leven beter!