← Al het nieuws

Prix Galien viert biotech innovaties: Incyte & Novartis winnaars 2022

Vorige week zijn de winnaars van de Prix Galien 2022 bekendgemaakt. De Prix Galien is een wereldwijd erkende prijs op het gebied van farmaceutisch onderzoek en innovatie, die sinds 1992 in Nederland wordt uitgereikt. Dit jaar waren maar liefst vier HollandBIO-leden genomineerd. Incyte Biosciences en Novartis Gene Therapies gingen als winnaar naar huis in de categorieën Pharmaceutical Award en Biological Award. HollandBIO feliciteert de genomineerden en de winnaars van harte.

De Prix Galien Awards belonen uitzonderlijk, begaafde onderzoekers, fraaie medische technologieën en innovatieve of betekenisvolle ontwikkelingen op het gebied van de farmacologie en farmacotherapie. Het was de 29e keer dat deze Awards in Nederland werden uitgereikt door juryvoorzitters prof. dr. Koos Burggraaf en prof. dr. Lisette van Gemert – Pijnen.

Winnaar van de Prix Galien Pharmaceutical Award 2022 is Pemazyre® (pemigatinib), geïndiceerd bij gevorderde of gemetastaseerde cholangiocarcinoom van de firma Incyte BioSciences Benelux. Genomineerd in deze categorie was ook Evrysdi® (risdiplam), geïndiceerd voor de behandeling van 5q spinale spieratrofie (SMA) van Roche Nederland.

Winnaar van de Prix Galien Biological Award 2022 is Zolgensma® (onasemnogen abeparvovac), geïndiceerd bij Spinale Spier Atrofie (=SMA) type 1 of SMA t/m 3 kopieën van het SMN2-gen van de firma Novartis Gene Therapies. Genomineerd waren Idefirix® (imlifidase), voor de desensibilisatiebehandeling van hoog gesensibiliseerde volwassen niertransplantatiepatiënten van Hansa Biopharma en Takhzyro® (lanadelumab), geïndiceerd bij hereditair angio-oedeem van Takeda Nederland.

Biotech maakt haar belofte waar, dat blijkt maar weer. Dankzij deze prijswinnende innovaties, en natuurlijk ook vele andere ontwikkelingen, kunnen elke dag meer patiënten geholpen worden om hun gezondheid terug te krijgen. HollandBIO is maar wat trots op de innovatieve bedrijven die de Prix Galien gewonnen hebben. Wij kunnen dan ook met volle overtuiging zeggen: biotech maakt het leven beter!