← #nieuws

Prikken wat de pot schaft

Nu onze vaccinatiecampagne op stoom is en we dankzij de dalende infectiedruk voorzichtig onze maatregelen versoepelen, begint ook de reflectie en bezinning op “de Nederlandse corona-aanpak”.

In Trouw en de Volkskrant trappen huisarts Berend Jansen en oud CBG-voorzitter Bert Leufkens af met hun inzichten over de Nederlandse coronakeuzes. Voor beide heren staat centraal dat we in een situatie als deze zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen -mondiaal- van een werkzaam vaccin moeten voorzien. En hoe medisch-wetenschappelijk verantwoord ook, precies aan dat doel zijn we volgens beide heren met onze keuzes voorbij gegaan. Want vooruitlopend op de kennis over de werkzaamheid en bijwerkingen, zijn twee nog altijd veilige en effectieve vaccins afgeserveerd, met grote gevolgen voor het vertrouwen van de samenleving in andere vaccins.

Reflecterend op het vaccinatiebeleid vraagt HollandBIO zich af of wetenschappelijke adviesraden en overheden in pandemische tijden niet veel meer in samenwerking zouden moeten optreden, in plaats van in elke lidstaat individueel te adviseren of beoordelen welk vaccin naar wie gaat. Zouden we niet beter af zijn als we hier op Europees -of misschien zelfs globaal- niveau afspreken over maken, daarbij vanaf dag 1 rekening houdend met de impact en toegankelijkheid van vaccins op minder bevoorrechte delen van de wereld? Prikken wat de pot schaft dus, alleen dan in optima forma.