← Al het nieuws

Praktijkervaring voor onderzoektalent

,

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Radboud universiteit spraken met elkaar tijdens de onderwijsdagen over een herijking van het onderwijs. Zo mist de verbinding tussen de verschillende opleidingsniveaus, maar zou voornamelijk het wetenschappelijk onderwijs (WO) op de schop moeten. Er worden veel onderzoekers opgeleid die praktijkervaring missen en voor het grootste deel (tenminste 90%) van deze afgestudeerden is geen plek als onderzoeker. Volgens de onderwijsinstellingen is daar zeker een mouw aan te passen. HollandBIO weet wel raad met die praktijkervaring: zoek de aansluiting op het bedrijfsleven.

Tekorten aan personeel

Vanuit de life sciences sector klinken steeds meer geluiden dat er tekorten aan personeel zijn. Zo kampt de farmaceutische industrie al met grote tekorten aan gespecialiseerd personeel. Denk bijvoorbeeld aan nieuw personeel voor uitbreidingen bij Janssen en MSD, maar ook de chemiesector ziet het aantal gepensioneerden stijgen en komt weldra talent tekort. Groeiende vraag naar nieuw gespecialiseerd talent dus.

Aansluiting bij bedrijfsleven 

Een groeiend aanbod van universitair talent en groeiende vraag naar talent bij life sciences bedrijven, dat klinkt als een match made in heaven. Universiteiten zouden er daarom goed aan doen om hun educatieprogramma’s aan te laten sluiten op de behoeftes van life sciences bedrijven. Wat HollandBIO betreft zou dat geen hogere wiskunde moeten zijn.

Bronnen