Potentie van CRISPR-Cas voor duurzame landbouw volop in de belangstelling
De media blijven er bol van staan: de toepassingen waar we aan zouden kunnen werken met CRISPR-Cas, de veelbelovende techniek om genetische eigenschappen heel precies en snel aan te passen. Je kunt er van alles mee, van het produceren van gezondere en lekkere groenten en fruit tot het voorkomen van erfelijke ziekten. In Amerika liggen de eerste producten al in de schappen van de supermarkt, terwijl wij in Europa al jarenlang dubben over de vraag hoe we deze en andere moderne veredelingstechnieken precies beoordelen. John van der Oost, één van de grondleggers van CRISPR-Cas, pleit in de Gelderlander dan ook voor meer ruimte en innovatie in de plantenveredeling met CRISPR-Cas in Europa.
In de Nieuwe Oogst ziet Artemis, de belangenvereniging voor biologische gewasbeschermingsmiddelen, ook toekomst voor de toepassing van CRISPR-Cas om gewassen sneller weerbaarder te maken tegen ziekten en plagen. Greenpeace daarentegen wil nog steeds het liefst alles bij het oude houden en is geen voorstander van de toepassing van CRISPR-Cas. Maar dan lopen we al die mooie producten, waarvan de Gelderlander er een aantal heeft uitgelicht, mis in Europa. Dat kunnen we met z’n allen toch niet laten gebeuren?
HollandBIO is het met Van der Oost en Artemis eens, CRISPR-Cas biedt de samenleving ongekende kansen in de vorm van duurzame en gezonde toepassingen. Wij zullen ons blijven inzetten om de ontwikkeling van deze toepassingen in Europa binnen handbereik te krijgen.
Bronnen: Gelderlander en Nieuwe Oogst.