← Al het nieuws

Politiek pleidooi voor gecultiveerd vlees vindt gehoor

,

Vrij baan voor gecultiveerd vlees, zo klinkt er uit de zaal van de Tweede Kamer. Het is de boodschap van VVD-Kamerlid Arne Weverling, die zijn oproep ook deed in het AD van vorige week maandag. Hij zag deze fantastische Nederlandse vinding door onduidelijke regelgeving door onze vingers glippen. In antwoord op de door Arne Weverling ingediende Tweede Kamermotie werkt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu samen met de betrokken bedrijven aan het uit de weg ruimen van mogelijke knelpunten en drempels. HollandBIO is erg blij met de oproep van Arne Weverling en steunt deze van harte.

Door de groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar vlees toe. De huidige wijze van vleesproductie vraagt echter veel land en grondstoffen, waardoor we in Nederland en daarbuiten tegen onze grenzen aanlopen. Nederland werkt al sinds de jaren 80 van de vorig eeuw aan een alternatieve vleesproductie: gecultiveerd vlees, ook wel ‘kweekvlees’ genoemd. Gecultiveerd vlees wordt gemaakt uit een kleine hoeveelheid cellen van levende dieren. Deze cellen worden vermeerderd in speciale incubatoren, een soort van bierbrouwketels. Gecultiveerd vlees is dus echt vlees, alleen dan op een andere manier geproduceerd.

De productie van gecultiveerd vlees is in potentie veel efficiënter dan de huidige, conventionele vleesproductie. Er zijn veel minder grondstoffen en land nodig. Bovendien veroorzaakt het geen dierenleed en een paar cellen zijn goed voor de productie van duizenden kilo’s vlees. Het zal nog wel even duren voordat de productie volledig is geoptimaliseerd en gecultiveerd vlees in de schappen van de supermarkt ligt. Hopelijk zijn tegen die tijd door de oproep van Arne Weverling de andere mogelijke knelpunten om het gecultiveerde vlees op de markt te krijgen opgelost. HollandBIO zal daarvoor een vinger aan de pols houden, want wij kunnen niet wachten om het eerste stukje gecultiveerd vlees te mogen proeven.


Lees hier de oproep van Arne Weverling in het AD.