← Al het nieuws

Pensioenfondsen kunnen €4 miljard vrijmaken om in start- en scale-ups te steken

Institutioneel beleggers zoals pensioenfondsen moeten meer in start-ups investeren om te voorkomen dat ze in buitenlandse handen vallen, aldus de Nederlandse vereniging voor participatiemaatschappijen (NVP) en Techleap in een recent rapport. Uit hun onderzoek blijkt namelijk met name buitenlandse financiers t.o.v. vorig jaar extra in start-ups hebben geïnvesteerd. Zij maken zich zorgen dat start- en scale-ups het geld achternatrekken en Nederland verlaten.

Pensioenfondsen laten een gat vallen

Waar Nederland relatief en absoluut veel geld in pensioenpotten stopt, daar investeren Nederlandse pensioenfondsen juist relatief weinig in start- en scale-ups. Daar is nog veel te winnen. Als Nederlandse pensioenfondsen net zo’n groot percentage als hun Amerikaanse concullega’s zouden investeren in venture capital, dan zou dat €4 miljard per jaar aan extra kapitaal vrijmaken op de Nederlandse kapitaalmarkt. Geld dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om de valley of death te overbruggen, het financieringsgat voor innovatieve bedrijven tussen start- en scale-upfase.

Daar komt bij dat als pensioenfondsen investeren in durf- en groeikapitaal, ze niet alleen van een gezond rendement profiteren, maar ook impact maken door nieuwe technologie en werkgelegenheid in de Nederlandse markt te stimuleren.

Lees het hele rapport hier.