← Al het nieuws

Patenten van essentieel belang voor industrie én academie

, ,

Een recent gepubliceerde studie van het Europees Octrooibureau laat zien dat Europese universiteiten en kennisinstellingen voornamelijk patenten gebruiken om hun innovaties te commercialiseren. Naast de industrie begint nu ook de academie steeds beter het nut in te zien van patenten; de manier om innovaties het lab uit te brengen naar de maatschappij.

De studie van het Europees Octrooibureau wijst uit dat 70% van de universiteiten en kennisinstellingen voor een patent kiest om hun bevindingen te beschermen en te commercialiseren. HollandBIO is blij om te horen dat de academie steeds beter begrijpt dat patenteren essentieel is om innovaties verder te ontwikkelen.  

Het aanvragen en houden van patenten is niets nieuws voor de biotechnologie-industrie, maar wel van essentieel belang. Patenten zijn het fundament waar een bedrijf op is gebouwd en de eerste stap in het valorisatieproces. Het beschermen van innovaties zorgt ervoor dat concurrenten niet zomaar zelf met deze innovatie aan de haal kunnen gaan. Dat stelt bedrijven in staat om open over de innovatie te spreken, data te delen, investeerders aan te trekken en een innovatie daadwerkelijk verder te ontwikkelen tot een product dat meerwaarde heeft voor zowel de maatschappij als de economie. HollandBIO zet zich middels het programma ‘IJzersterk Innovatieklimaat’ in op valorisatie en heeft al eerder vijf aanbevelingen gedaan die bijdragen aan het versoepelen van valorisatie. Lees hier het volledige rapport.