← Al het nieuws

Organon nieuwe naam voorgenomen spinoff MSD

Het Amerikaanse hoofdkantoor van geneesmiddelenbedrijf MSD heeft vandaag bekend gemaakt dat de spin-off de naam Organon & Co. krijgt. In februari werd duidelijk dat MSD wereldwijd een deel van het product portfolio wil afsplitsen in een nieuw zelfstandig beursgenoteerd bedrijf. Dit nieuwe bedrijf gaat Organon & Co. heten. Organon & Co. wordt wereldwijd koploper op het gebied van Women’s Health. Het geneesmiddelenbedrijf telt straks naar verwachting circa 10.000 tot 11.000 medewerkers en wordt geleid door Kevin Ali.

MSD wordt ook in Nederland mogelijk gesplitst in twee zelfstandige bedrijven: MSD en Organon & Co. Zij kunnen na de spin-off nog sneller reageren op specifieke patiëntbehoeftes en ontwikkelingen in de markt. Deze ontwikkeling is bovendien goed voor het farma-landschap in Nederland. Ook sluit het aan bij de wens van de minister van Volksgezondheid Bruno Bruins om de productie en leveringszekerheid van medicijnen in Nederland veilig te stellen. In Nederland loopt constructief overleg met de medezeggenschap en vakbonden en wordt naar verwachting in mei een besluit genomen over de voorgenomen splitsing in Nederland.

Organon & Co. : wereldwijd koploper op het gebied van vrouwengezondheid

De ambitie is dat Organon & Co. wereldwijd koploper wordt op het gebied van Women’s Health. Hoewel de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet ten aanzien van Vrouwengezondheid, blijven de uitdagingen groot op het gebied van bijvoorbeeld anticonceptie, menopauze en hart- en vaatziekten. Met haar unieke ervaring, ongekende innovatiekracht en gebruikmakend van snel ontwikkelende wetenschappelijke inzichten wil Organon & Co. flinke stappen zetten in het verbeteren van de gezondheid van vrouwen.

Kevin Ali: “De wereld en de wetenschap staan klaar voor een farmaceutisch bedrijf dat zich volledig richt op vrouwengezondheid. Met de sterke naam Organon & Co. kunnen we onze leidende positie in de markt verder versterken en een nog belangrijker rol spelen op dit uitdagende en veelbelovende terrein.”

Behalve op vrouwengezondheid zal Organon & Co. zich ook gaan richten op biosimilars, oncologie en ontstekingsziekten. Ook zal het bedrijf geneesmiddelen blijven ontwikkelen op het gebied van dermatologie, pijn, luchtwegen en cardiovasculair.
MSD gaat zich vooral richten op oncologie, vaccins, hospital care en Animal Health. Momenteel opereert MSD in Nederland met meer dan 6.000 medewerkers. Na een mogelijke spin-off zullen bij Organon & Co. in Nederland naar verwachting zo’n 1200 tot 1600 mensen werkzaam zijn en blijft MSD het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland.

Organon: een sterk merk van bijna 100 jaar oud

Door voor de naam Organon & Co. te kiezen, wordt een bijna 100 jaar oude naam weer in gebruik genomen, die sinds de overname door Schering-Plough in 2007 van het toneel verdwenen is. Uit onderzoek blijkt echter dat Organon nog steeds een bekend merk is. Bovendien zijn de associaties met vrouwengezondheid erg sterk. Ook blijkt zo’n 20% van de medewerkers van MSD in het zuiden van ons land zich nog ‘Organees’ te voelen.

Ben Lucas, managing director van MSD in Nederland: “Organon is nog steeds een sterk merk. Een merk dat bovendien nog heel veel mensen kennen. We zijn dan ook heel blij dat we deze naam mogelijk weer kunnen gaan gebruiken. Dit merk hoort bij Nederland en zeker bij Oss.”

Wenny Raaymakers plant manager in Nederland bij de locatie die mogelijk bij Organon & Co. zal gaan behoren: “Er werken hier in Oss gepassioneerde, kundige en toegewijde mensen, die zich veelal nog verbonden voelen met het oude Organon. Ik verheug me erop om misschien met hen onder de vlag van Organon & Co. nog meer te kunnen betekenen voor de gezondheid van vrouwen. Ik ben ontzettend trots op onze lange geschiedenis in Oss en erg blij met de naam Organon & Co.”.

Naar verwachting zullen 10.000 tot 11.000 werknemers bij Organon & Co. werken. De naam Organon & Co wordt pas in gebruik genomen als de splitsing gerealiseerd wordt in de verschillende landen. Naar verwachting is dat in de eerste helft van 2021.

Bron: MSD (persbericht)