← Al het nieuws

Oranje boven: ondanks lichte daling nog steeds een top 10-classificering voor Nederlandse octrooiaanvragen

, ,

Ondanks dat het totaal aantal Nederlandse octrooiaanvragen afgelopen jaar is gedaald met 8,2%, staan we net als vorig jaar op de 8e plek in de ranglijst van octrooiaanvragers in Europa. Dit blijkt uit de vorige week gepubliceerde Patent Index van het Europees Octrooibureau. Biotechnologie (+6,3%) en farma (+10,2%) zijn de snelst groeiende sectoren in het aantal octrooiaanvragen. Deze cijfers laten duidelijk de grote waarde voor een innovatieve samenleving van onze sector zien.

Nederland nog steeds in wereldtop
Met 6375 octrooiaanvragen in 2020 daalt het totaal aantal Nederlandse aanvragen bij het Europees octrooibureau (EOB) met 8,2% ten opzichte van 2019. Deze daling is echter niet zo sterk dat deze effect heeft op onze positie op de ranglijst, deze blijft plaats 8. Een zeer sterke score die het innovatieve karakter van Nederland laat zien. Met deze notering staan we tussen Zwitserland (7) en het Verenigd Koninkrijk (9) in. Van de 27 EU-lidstaten zijn we zelfs de 3e grootste aanvrager van octrooien. Een mooie prestatie aangezien het hier om absolute aantallen gaat.

Het totaal aantal octrooiaanvragen bij het EOB stagneert op 180.250 octrooien in 2021. Dat is 0,7% lager dan in 2019.

Biotech en farma belangrijkste innovatiemotor blijkt uit octrooiaanvragen
De impact van de coronacrisis is zichtbaar in de octrooiaanvragen. Farma en de biotechsector zijn de grootste stijgers van alle sectoren. Medische technologie is de grootste sector in absolute aantallen. Hieruit blijkt wederom het non-cyclische karakter van de sector. Ondanks de daling bij andere sectoren stijgen farma en biotech al jaren sterk door. Investeren in deze sectoren biedt in deze tijden dan ook veel voordelen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar ook voor een nieuw kabinet geldt: investeer in biotech, innoveer je uit de crisis!