← #nieuws

Oranje boven: Nederland vaccinland

,

We hebben weer een extra reden om trots te zijn op ons land. Naast onze hoge plaats op Olympische medaillespiegel zijn we ook op weg naar eremetaal voor onze vaccinproductie. Nederland produceerde vorig jaar 1/6 van alle Europese vaccins, daarmee doet Nederland het veel beter dan je zou verwachten van zo’n klein landje.

Helden van hier
Lonza, Halix en Janssen zijn de grote producenten in Nederland. Ruim 500 miljoen dosis vaccin rolde er van de band in Nederland in 2020. In heel de Europese Unie werden 3 miljard dosis vaccin geproduceerd.

Die groei is mede mogelijk omdat Janssen en Halix hun productie flink op hebben geschaald. De fabriek van Lonza is zelfs helemaal nieuw. In die fabriek produceert Lonza ruim 300 miljoen dosis van het Moderna-vaccin tegen het einde van dit jaar.

Naast vaccins komen er ook meer productielocaties van geneesmiddelen naar Nederland. Het goede vestigingsklimaat, goede infrastructuur en hoog opgeleide personeel maken van ons land een aantrekkelijke plaats om je te vestigen. Nederland is daarmee hard op weg om optimaal te profiteren van onze biotech kennis!

Wij verwachten dat, met een nieuwe fabriek, en twee uitgebreide fabrieken dat de positie van Nederland als vaccinland alleen maar versterkt wordt. HollandBIO vraagt zich alleen nog af: wanneer komt die huldiging met bordesscène voor onze vaccinhelden er?

Lees het hele onderzoek in Trouw.