← Al het nieuws

Ook de Gezondheidsraad wil nu vaccinatie op maat

,

Een prachtige primeur: de Gezondheidsraad (GR) breekt een lans voor meer bekendheid en toegankelijkheid tot vaccinaties die op individueel niveau waarde toevoegen. Geweldig nieuws, al is het dan ook van belang dat de advisering over vaccins een stuk sneller en beter gaat – precies waar emeritus prof. Ronald de Groot in NRC wederom voor pleit.

Vooralsnog leidt het uitblijven van witte rook bij de GR, of een negatief advies over opname in een programma, ertoe dat vaccins in plaats van in een arm jarenlang op de plank belanden. Als hoeder van o.a. het Rijksvaccinatieprogramma beoordeelt de GR echter vooral de meerwaarde van een vaccinatie voor onze publieke gezondheid: iets dat aan tijd, uitbraken en treurig genoeg zelfs aan beschikbaar budget onderhevig is.

Veel vaccins hebben júíst ook een meerwaarde voor het individu, erkent de GR nu. Zij beveelt aan

de vaccinatiezorg zo in te richten dat ook deze vaccinaties de juiste arm bereiken en maakt daarmee de weg vrij voor vaccinatie op maat. Dat is essentieel, omdat de GR ook een toename verwacht van vaccins die vooral voor het individu waarde toevoegen. HollandBIO is daarom erg benieuwd hoe staatssecretaris van Ooijen en de GR zelf met deze aanbevelingen aan de slag gaan. Voor elk vaccin binnen één jaar een beleidsbesluit over een passende toegangsroute, ook als deze buiten het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) valt – corona liet zien: dat is hartstikke haalbaar.