← Al het nieuws

Ook China gaat CRISPR-Crops sneller toelaten

, ,

China versoepelt de toelating voor gewassen die veredeld zijn met nieuwe genomische technieken zoals CRISPR-Cas. Hiermee verwacht China een grotere voedselzekerheid en minder afhankelijkheid van andere landen. Grote delen van Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Australië, Israël en delen van Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Rusland gingen China voor met soortgelijke aanpassingen, maar Europa worstelt nog altijd met verouderde regelgeving.

Met de versoepeling zet China in op een boost van zijn eigen veredelingssector die nu sneller, gezondere en klimaatbestendige gewassen kan ontwikkelen en op de markt brengen. Met de Nobelprijswinnende techniek CRISPR-Cas kunnen genen worden aangepast die al aanwezig zijn in de zaden. Dit proces heet gene-editing en wordt als anders beschouwd dan genetische modificatie, waarvoor China recent ook een eenvoudigere toelatingsprocedure heeft ingesteld.

Gene-editing geaccepteerd in grote delen van de wereld

China is hiermee zeker niet de vreemde eend in de bijt. Sterker nog: dat is de EU. Overal ter wereld ziet men de bijdrage van moderne biotechnologie aan duurzaamheid: grote delen van Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Australië, Israël en delen van Afrika reguleren toepassingen uit onder andere CRISPR-Cas niet anders dan producten uit klassieke veredeling. Recent kondigden ook het Verenigd Koninkrijk en Rusland soortgelijke aanpassingen aan.

Japan introduceert CRISPR-vissen en GABA-tomaat

Japan plukt niet alleen de vruchten van moderne zaadveredeling, maar ook van gene-editing in vissen. Sinds het najaar zijn in het land met CRISPR aangepaste rode zeebrasems en kogelvissen te koop. Door de aanpassingen groeien de vissen groter en efficiënter, het kweken van de vis kost daarom minder voeding en energie per opbrengst. In september lanceerde Japan al een gene-edited tomaat voor commerciële verkoop. Deze tomaat heeft een hoger gehalte aan GABA en helpt een hoge bloeddruk tegen te gaan.

Paradigma-shift nodig in Europa

Europa worstelt op dit moment met verouderde regelgeving voor genetische modificatie waar – in Europa – ook gene-editing onder valt. De huidige Europese regelgeving is ook volgens een studie van de Europese Commissie zelf achterhaald en niet toekomstbestendig. Daarom loopt nu een herzieningstraject naar de rol en plek van nieuwe genomische technieken, waarbij de Europese Commissie in 2023 mogelijk met een voorstel voor aanpassing van de regelgeving komt. Deze herziening is vooralsnog alleen gericht op planten. HollandBIO verwelkomt de ontwikkelingen, maar roept op tot een ambitievergroting. Zonder een duidelijke paradigmaverschuiving van technologie-gebaseerde naar product-gebaseerde regelgeving zal de huidige patstelling blijven bestaan: het maken van onderscheid op basis van een technologie waarmee je een product ontwikkelt, in plaats van de veiligheid en eigenschappen van het product zelf.

Bronnen

https://www.reuters.com/world/china/china-drafts-new-rules-allow-gene-edited-crops-2022-01-25/

https://www.gov.uk/government/news/plans-to-unlock-power-of-gene-editing-unveiled

https://www.nature.com/articles/d41586-019-01519-6