← Al het nieuws

Octrooihoudende start-ups maken 10x meer kans op financiering

Uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) blijkt dat start-ups die in hun opstart- of vroege groeifase octrooien of handelsmerken aanvragen, tot tien keer meer kans maken op het verkrijgen van financiering ten opzichte van start-ups die dit niet doen. Ook publiceerde het EOB de Deep Tech Finder, een database die potentiële investeerders helpt bij het vinden en beoordelen van start-ups met Europese octrooiaanvragen.

In ondernemend Nederland starten veel bedrijven

Het aanvragen van octrooien toont vertrouwen in eigen innovatie en beschermt het product tegen concurrentie. Toch vragen lang niet alle Nederlandse start-ups een octrooi aan. In Nederland heeft slechts 14% van de Nederlandse start-ups een octrooi aangevraagd, terwijl het Europees gemiddelde op 29% ligt. Wel doet Nederland het in absolute aantallen goed, omdat Nederland uitzonderlijk veel start-ups kent. Europees gezien zitten we in de top 5 als het gaat om start-ups met aangevraagde octrooien per hoofd van de bevolking.

Van alle sectoren hebben biotech start-ups het vaakst een octrooi

Het ondernemende Nederland kent dus absoluut gezien veel start-ups, waarvan er relatief gezien veel een octrooi hebben. Van alle sectoren heeft de Nederlandse biotech het hoogste percentage start-ups met octrooi (56,7%). Waarmee biotech voor Wetenschap en techniek (37%), Energie (33%) en Gezondheidszorg (31,9%) uitkomt.