← Al het nieuws

Nobelprijs voor ontdekkers van CRISPR-cas

, , ,

De grondleggers van de gene-editing techniek CRISPR-cas, Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, ontvangen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Zij ontdekten dat het in de natuur voorkomende CRISPR-cas kan worden ingezet om genetische informatie, van bacteriën en cellen tot planten en mensen, in stukjes te knippen en heel precies aan te passen. Het onderzoek van beide wetenschappers heeft volgens de voorzitter van het Nobelcomité, Göran Hansson, een revolutionaire invloed gehad op de life sciences.

Vanuit Nederland illustreert John van der Oost, microbioloog bij Wageningen University & Research en één van ’s werelds meest toonaangevende pioniers in de CRISPR-revolutie, de mogelijkheden van deze techniek: “Je kan er planten sneller mee laten groeien of ze bijvoorbeeld meer fruit laten produceren. Ook lopen er nu veelbelovende onderzoeken bij patiënten. Bijvoorbeeld naar bloedziekten. Je kunt bloedcellen afnemen van patiënten, daar genetische foutjes uit verwijderen met CRISPR-Cas en de gezonde cellen vervolgens weer teruggeven aan de patiënt.”

De kansen en mogelijkheden van deze fantastische techniek worden ook gezien door de Nederlandse plantenveredelaars. Zij staan te springen om met deze techniek betere plantenrassen te ontwikkelen, zegt Gerard Bakx, topman van de Nederlandse aardappelveredelaar HZPC. De strenge Europese wetgeving voor genetische modificatie, waar deze techniek in Europa onder valt weerhoudt de veredelaars om de techniek toe te passen. “Economisch missen we hierdoor de boot”, vult John van der Oost aan. In veel andere landen, waaronder de VS, China, en Japan, is dit geen issue en kunnen de producten gewoon de markt op. De roep om aanpassing van de Europese regels voor genetische modificatie wordt dan ook steeds luider. Hopelijk zo luidt dat de Europese Commissie in 2021 daar echt mee aan de slag gaat. HollandBIO zal tot die tijd op de trom blijven slaan, zodat we straks ook in Europa de vruchten ervan kunnen plukken .

HollandBIO feliciteert beide wetenschappers en is blij met de erkenning van het Nobelcomité voor deze, voor de gehele biotechnologie zo belangrijke en baanbrekende gene-editing techniek.

Lees hier het officiële persbericht: https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2020/press-release/

Lees ook de volgende artikelen: