← Al het nieuws

Nieuw fonds voor onderzoek naar genezing hiv

,

Aidsfonds en de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) bundelen hun krachten en richten gezamenlijk een nieuw wetenschappelijk fonds op. Dit maken zij vandaag bekend op de vooravond van de internationale aidsconferentie AIDS2018, in Amsterdam. Het fonds wil nadrukkelijk vervolgonderzoek naar de genezing van hiv financieren. Dit doen zij door samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen te bevorderen. Met dit fonds zal twee miljoen euro besteed worden aan hiv-genezingsonderzoek.

 

Belang van onderzoek en ontwikkeling

Zowel het Aidsfonds als Health~Holland werken mee aan innovatief wetenschappelijk onderzoek. Door het bundelen van hun krachten proberen zij het onderzoek naar hiv-genezing te versnellen. Volgens Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds, is het niet de vraag óf het er ooit van komt, maar wanneer. “We weten dat genezing van hiv mogelijk zal zijn op een dag, maar het is een moeilijke weg. Financiële ondersteuning van dat onderzoek is daarom belangrijk. Door genezing kan hiv letterlijk uit het leven van 37 miljoen mensen met hiv weggenomen worden. Genezing betekent het einde van een wereldwijde epidemie.”

 

Steun van het Aidsfonds

Aidsfonds financiert al 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. Het heeft altijd ingezet op creatief Nederlands onderzoek, waar in eerste instantie niemand in geloofde, maar waar toch belangrijke ontdekkingen uit voort gekomen zijn. Het heeft Nederlandse onderzoekers geholpen om nieuwe maar noodzakelijke wegen in te slaan. Van Deth : “Aidsfonds selecteert kwalitatief hoogstaand onderzoek en is sterk in het verbinden van partijen. We weten waar we mee bezig zijn, omdat we het al zo veel jaar doen. Dat kan alleen dankzij onze 180 duizend donateurs die duidelijk aangeven dat heel belangrijk te vinden.”

 

Financiering van Health~Holland

Health~Holland is de uitvoeringsorganisatie van de Topsector Life Sciences & Health, dat onderdeel is van het topsectorenbeleid van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Dat beleid is er op gericht de Nederlandse kenniseconomie te vergroten.  Al jaren faciliteert Health~Holland publiek-private samenwerkingen binnen de gezondheidszorg. Volgens Nico van Meeteren, directeur van Health~Holland, is deze samenwerking met het Aidsfonds een voorbeeld van hoe krachten in Nederland te bundelen zijn. “Alleen door sterke samenwerking kunnen wij innovaties zo snel mogelijk bij de mensen krijgen die het nodig hebben. Het financieren van nieuw onderzoek en ontwikkeling is daarin cruciaal.”