← #nieuws

Nieuw financiering van € 30 miljoen voor Agendia

Agendia, wereldwijd leidend op het gebied van personalized medicine, heeft een financieringsovereenkomst voor € 30 afgesloten met Athyrium Capital Management LP, een internationale investeerder in innovatieve, snelgroeiende ondernemingen in de gezondheidssector.

De nieuwe financiering maakt een snellere commerciële expansie in de VS en internationale markten mogelijk, inclusief toenemend gebruik van Agendia’s onlangs geïntroduceerde MammaPrint® BluePrint® op Next Generation Sequencing (NGS ) gebaseerde kit, die lokaal testen met MammaPrint en BluePrint® mogelijk maakt. Daarnaast gaat de onderneming investeren in big data-programma’s die o.a. de full genomestudies FLEX (VS) en PRECiSE (Nederland) omvat. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht voor het opzetten van nieuwe onderzoeksprogramma’s samen met toonaangevende wetenschappelijke instituten die de ontwikkeling van andere producten van Agendia verder moeten brengen.

 

Athyrium Capital Management verkrijgt een plaats in de Raad van Commissarissen van Agendia door de benoeming van een Commissaris met bewezen deskundigheid op het gebied van het begeleiden van groeiende ondernemingen in de gezondheidssector.

 

Jeff Ferrel, partner bij Athyrium Capital Management, zegt in reactie:

“De waarde van Agendia’s veelzijdige genoomtechnologie, waarmee precision medicine kan worden aangeboden aan patiënten, is onmiskenbaar. De testen, die kunnen bogen op klinische data van het allerhoogste niveau en internationaal door experts worden aanbevolen, voorzien in een belangrijke medische behoefte. Bovendien dragen ze bij aan een effectievere inzet van de beperkte budgetten en middelen in de gezondheidszorg. We zijn verheugd over de samenwerking met Agendia én de nieuwe positie in de Raad van Commissarissen.”

 

Mark R. Straley, Chief Executive Officer bij Agendia, voegt hier aan toe:

“Agendia heeft een aantrekkelijke productportfolio opgebouwd die het mogelijk maakt om meer patiënten met borstkanker toegang te bieden tot een gepersonaliseerde behandeling. Sinds de publicatie van de resultaten van het belangrijke MINDACT-onderzoek in 2016, wordt ons voornaamste product MammaPrint aanbevolen in prestigieuze internationale klinische richtlijnen, alsmede vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de VS. Hierdoor hebben we in deze periode een dubbelcijferige groei kunnen realiseren en kunnen meer vrouwen dan ooit tevoren profiteren van de voordelen van onze testen. We verwelkomen Athyrium als strategische investeerder en partner en zien uit naar onze samenwerking richting een verdere versnelling van deze groei.”

 

MammaPrint analyseert de 70 genen die het meest in verband worden gebracht met de terugkeer van borstkanker en biedt een duidelijke binaire laag- of hoog risico-uitslag met betrekking tot borstkankerrecidief. De BluePrint test analysert 80 genen en maakt het mogelijk de borstkanker van de patiënt te classificeren in functionele moleculaire subtypen.

 

MammaPrint is momenteel de enige test van dit type die wordt aanbevolen door de klinische richtlijnen van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) bij vrouwen met lymfeklierpositieve borstkanker. Een MammaPrint laag risicoresultaat helpt artsen te bepalen bij welke patiënten chemotherapie waarschijnlijk geen significant nut heeft, wat bijdraagt aan doeltreffende, goed onderbouwde en gepersonaliseerde behandelingsbeslissingen die het risico op overbehandeling en de daarmee gepaard gaande bijwerkingen beperken.

Bron: Agendia