← Al het nieuws

Nieuw Europees Circulair Bio-economie Fonds ECBF gaat investeren in de transitie naar een duurzame economie

ECBF Management GmbH kondigt vandaag de lancering aan van het European Circular Bioeconomy Fund (ECBF). ECBF is het eerste venture fonds dat zich uitsluitend toelegt op de bio-economie en de circulaire bio-economie in Europa. Met een beoogde omvang van €250 miljoen, waarin de Europese Investeringsbank (EIB) €100 miljoen heeft toegezegd, zal het ECBF een belangrijk financieel instrument zijn in het bereiken van de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal.

ECBF heeft in haar eerste ronde €82 miljoen opgehaald van de Europese Investeringsbank EIB, haar belangrijkste investeerder, en van drie particuliere investeerders: PreZero International GmbH, actief op het gebied van afval en recycling; Corbion NV, wereldwijd marktleider in biobased chemicaliën en polymeren; en Hettich Beteiligungen GmbH, een succesvolle duurzame investeerder. De publiek-private investeerdersbasis van ECBF is een bewijs voor de kansen in de Europese bio-economie.

ECBF meldt tevens haar eerste investeringen, in een tweetal innovatieve groeibedrijven: PeelPioneers BV en Prolupin GmbH. De investeringen moeten verdere groei en uitbreiding van beide bedrijven in Europa mogelijk maken, en tevens de transitie  naar een duurzame Europse economie stimuleren. PeelPioneers heeft baanbrekende technologie ontwikkeld voor honderd procent circulaire verwerking van sinaasappelschillen, door deze om te zetten in producten zoals sinaasappeloliën, voedingsvezels en diervoeder. Uit regionaal geteelde lupines produceert Prolupin hoogwaardige plantaardige eiwitten, die worden geformuleerd tot zuivelalternatieven voor de Europese market, onder het merk „Made with LUVE“.

De belangrijkste doelstelling van ECBF is het stimuleren van extra particuliere en publieke investeringen voor het opschalen van  innovatieve  bedrijven en projecten die actief zijn in de circulaire bioeconomie in Europa. Meer in het bijzonder verstrekt het ECBF aandelenkapitaal aan Europese groeibedrijven met een hoog innovatiepotentieel, een gunstig rendement en een duurzame impact. ECBF is gevestigd in Luxemburg en wordt beheerd door Hauck & Aufhäuser Fund Services.

Michael Brandkamp, hoofd van de ECBF, zei: “Wij waarderen het vertrouwen dat de particuliere investeerders, de EIB en de Europese Commissie hebben gesteld in het team van de ECBF. We investeren in een zich-transformerende economie en werken samen met ambitieuze en visionaire ondernemers om hun bedrijven te versnellen. Ons fonds zal de schaalvergroting in de bio-economie stimuleren, met een positief effect op duurzaamheid en een aantrekkelijk rendement voor investeerders. Het is een voorrecht en een eer voor ons om een actieve rol te spelen in het ecosysteem van de Europese bio-economie, en samen te werken met andere investeerders en pan-Europese en regionale bio-economische netwerken. Op dit moment zien we grote belangstelling voor ons fonds, dat tot augustus 2021 open blijft voor nieuwe investeerders.

Olivier Rigaud, CEO van Corbion, zei: “Om een echte leider te zijn in de circulaire economie moeten we het goede voorbeeld geven en ons steentje bijdragen om het Akkoord van Parijs te bereiken. Toetreding tot de ECBF past perfect in dit streven. We lopen al voorop met de ambitieuze, wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen van Corbion om onze CO2-uitstoot te verminderen, en we moedigen anderen aan om zich aan te sluiten. Stel je voor wat er mogelijk is als sterke spelers hun collectieve aandacht en middelen richten op circulaire bio-economische innovaties. Voor ons zijn de rendementen die we verwachten van investeringen in het ECBF niet in de eerste plaats monetair; het gaat er echt om dat we verandering stimuleren door uitmuntende innovatie, die ons zal helpen om onze planeet samen te behouden”.

Bas van Wieringen, mede-oprichter van PeelPioneers: “We zijn erg blij dat we het ECBF aan onze kant hebben. Dit laat zien dat duurzaamheid en een gezonde bedrijfsvoering hand in hand kunnen gaan. Met deze investering zullen we onze productiecapaciteit opschalen om meer schillen te verwerken tot functionele ingrediënten voor de voedingsindustrie, die anders zouden worden verbrand.

Malte Stampe, CEO van Prolupin: “De ECBF-financiering is een belangrijke bijdrage voor het versnellen van de groei van Prolupin binnen B2B en B2C. De research & development, marketing en distributie die we nu kunnen inzetten in de komende jaren zal onze unieke Lupine Protein Isolate (LPI) en ons veganistische Made with LUVE-merk centraal stellen voor klanten en consumenten die streven naar een gezond, duurzaam ingrediënt en een gezonde levensstijl”.

Bron: ECBF (Persbericht)