← Al het nieuws

Nederland verder op de kaart na komst EMA

,

Soms werkt de blik van een buitenstaander verfrissend. Zo wilde het Amerikaanse life sciences tijdschrift The Scientist wel eens weten wat er in Nederland is veranderd sinds de verhuizing van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Om een tipje van de sluier op te lichten: hier heerst “the right biotech spirit”.

Belangrijk voorbehoud: veranderingen ná de komst van het EMA, komen niet per se dóór de komst van het EMA. Wat het artikel wel mooi laat zien: al die tijd heeft Nederland gezorgd voor een gespreid bedje voor de life sciences. Ons land heeft z’n zaken goed voor elkaar en is – zeker met hoofdstad Amsterdam – sociaal aantrekkelijk. We spreken een aardig woordje over de grens en ook buitenlands talent is hier meer dan welkom. Bovendien is de Nederlandse (kennis)infrastructuur meer dan goed op orde, wat maakt dat de sector kan floreren en industrie zich hier graag vestigt.

De komst van het EMA valt simpelweg samen met een tijd waarin de Nederlande biotech sector zich sterk ontwikkelt: “The biotech sector in the Netherlands [has] grown up the last few years,” zegt onze eigen Annemiek Verkamman. “A couple of years ago, a lot of people were in early phases, maybe clinical Phase 1. And now we see the first Dutch biotechs really deliver a product to the market, which is of course a real milestone.”

Dat het EMA zich in Nederland heeft gevestigd, benadrukt dus de goede reputatie die we al hadden en die ook steeds sterker wordt. Het heeft ervoor gezorgd dat de industrie naar Nederland kijkt. “Now, the Netherlands is on the map”, zo concludeert HollandBIO’s Annemiek in het artikel. Of, zoals de journalist het samenvat: “Biopharma Looks to the Netherlands as European Hub”.