← Al het nieuws

Nederland koploper in patentaanvragen, tijd om te valoriseren

,

Nederland zit volgens cijfers van het Europees Octrooi Bureau (EOB) in bijna elke bedrijfssector boven het Europees gemiddelde als het gaat om aantal aanvragen van intellectueel eigendomsrecht (IER), zo schrijft het FD (artikel achter betaalmuur). Dat er in Nederland zo veel IER-aanvragen worden gedaan betekent dat er veel innovatief werk wordt gedaan waar men toekomst in ziet. Maar een IER-aanvraag is slechts één van de stappen om een innovatie daadwerkelijk naar de maatschappij te brengen.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de biotech sector, dan loopt het aantal bedrijven en aantal producten in ontwikkeling ver achter in vergelijking met andere EU Life Science hubs, zo bleek al eerder uit onderzoek van HollandBIO. Ook loopt het aantal productontwikkelingen nog steeds ver achter bij de rest van de Europese top. Het begin is er, maar er is nog genoeg werk te verrichten voor we kunnen zeggen dat Nederland de Europese innovatiekoploper is.

De IER-cijfers van het OEB stemmen optimistisch. Nederland behoort tot de Europese top als het gaat om het aantal IER-aanvragen, vooral in de biotech. Het aantal IER-aanvragen van de Nederlandse chemische producten, medische apparatuur, voedingsindustrie en gewasregistratie zijn bovengemiddeld, met de gewasregistratie als uitschieter. Het aantal IER-aanvragen daar is namelijk 10x het gemiddelde van Europa!

De hoge hoeveelheid IER-aanvragen staat echter in schril contrast met het aantal biotech bedrijven en het aantal producten in commerciële ontwikkeling. De Infographic van HollandBIO laat zien dat er nog ruimte genoeg is om het investeringsklimaat in Nederland te versterken, te beginnen bij de valorisatie. HollandBIO is dan ook blij dat de overheid inziet dat er rondom valorisatie nog veel te winnen valt en daar met de goedkeuring van Biotech Booster ook naar handelt. Dit initiatief van waar onder andere HollandBIO aan meewerkt, zal zich richten op het verder te versterken van de valorisatie bij Nederlandse biotech innovaties. Met het dichten van het valorisatie-gat kan Nederland zijn Europese toppositie verzilveren. Werk aan de winkel dus, en daar blijft HollandBIO zich dan ook voor inzetten!

https://fd.nl/bedrijfsleven/1454162/nederland-blijft-europese-innovatiekoploper

https://www.hollandbio.nl/wp-content/uploads/2020/10/Lost-in-translation-Infographic-HollandBIO.pdf?x17662