← Al het nieuws

Nederland blijft in Europa inzetten op vrijstelling moderne veredelingsmethoden

,

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zet vol in op circulaire landbouw. De beschikbaarheid van robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen, is daarvoor essentieel. Met moderne veredelingsmethoden kunnen deze gewassen veel sneller worden ontwikkeld, maar de strenge wet- en regelgeving staat het benutten van innovatieve technologie in de weg. Nederland pleit daarom al jaren in Europa voor vrijstelling van deze methoden van de regelgeving voor genetische modificatie.

Het Europese Hof van Justitie bestempelde de moderne vormen van mutagenese als genetische modificatie, en strooide daarmee zand in de raderen van de Europese beleidsmachine. Nederland laat het er echter niet bij zitten. Samen met andere Europese landen probeert zij de impasse te doorbreken en het onderwerp weer op de agenda van de nieuwe Europese Commissie te krijgen. Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Watermanagement heeft de COGEM één van de mogelijke oplossingen geanalyseerd, de zogenaamde aanpassing van Annex 1B. Het adviesorgaan constateerde dat deze mogelijkheid, op een kleine aanpassing na, voldoet aan de intentie om de moderne veredelingsmethoden binnen handbereik van de agri-food sector te brengen.

HollandBIO is blij met de inzet van Nederland in Brussel om ruim baan voor de moderne veredelingsmethoden voor een duurzame voedselproductie weer op de Brusselse agenda te krijgen.

Lees hier de COGEM analyse