← #nieuws

Natuurlijke vorm van genetische modificatie ingezet voor droogteresistentie 

Transgenen: thee, rijst en zoete aardappelen zitten er vol mee. Al eeuwen lang injecteert de bacterie Rhizobium rhizogenes zijn eigen genen in de wortels van planten. Wetenschappers van de universiteit van Copenhagen ontdekten onlangs dat deze natuurlijke vorm van genetische modificatie leidt tot een hogere droogteresistentie en onderzoeken nu of ze met de bacterie ook andere gewassen beter bestand kunnen maken tegen droogte. Omdat de bacterie zijn eigen genen injecteert, valt deze methode buiten de strenge Europese GGO-wetgeving.

NO-GMO 

De natuur is de grootste bron van genetische modificatie, daar is de wetenschap het roerend over eens. Omdat Rhizobium rhizogenes zijn eigen genen injecteert in het DNA van planten, telt deze vorm van transgenese als een natuurlijk proces. Daarmee valt dit proces ook buiten de strenge Europese GGO-wetgeving en kunnen veredelaars er vrij mee aan de slag – gelukkig maar! 

Tegelijkertijd is het krom dat nauwkeurigere methoden van genetische modificatie en zelfs gene editing wel onder zulke strenge wetgeving vallen dat we er in Europa niet de vruchten van kunnen plukken. Het verschil zit er in dat de bacterie zijn eigen genen injecteert. Wanneer je bacteriën, of hun ingenieuze mechanismen, gebruikt om genen van andere planten of micro-organismen in te brengen, dan is het wel een genetisch gemodificeerd organisme (GGO). Zelfs kleine aanpassingen in het gen van de desbetreffende plant zelf verkregen met nieuwe veredelingsmethoden (NGTs) worden in Europa bestempeld als GGO, waardoor deze gewassen worden geweerd. 

Wetsvoorstel verwacht in juli 

De Europese Commissie concludeerde zelf in 2021 dat de huidige Europese GGO-wetgeving gedateerd en niet meer fit-for-purpose is, waarop zij een traject startte om de wetgeving aan te passen. Volgens uitgelekte documenten neigt de Commissie naar een deregulatie van NGTs wanneer de veredelde gewassen in theorie ook via klassieke veredeling of in de natuur tot stand hadden kunnen komen. Volgende maand wordt het definitieve wetsvoorstel verwacht, waarna de Europese Raad en het Europees Parlement hun input op het voorstel moeten leveren.  

HollandBIO blijft gedurende het proces pleiten voor een paradigmashift. Één waarin een product op zijn merites beoordeeld wordt, in plaats van te worden gediscrimineerd op basis van de technologie die gebruikt is om het te maken.